Иран съобщава за смърт от COVID-19 на всеки четири минути, затяга мерките

Иран съобщава за смърт от COVID-19 на всеки четири минути, затяга мерките


Иран удължи мерките на COVID-19 в Техеран и в цялата страна в понеделник, тъй като здравните власти заявиха, че има смъртни случаи от вируса на всеки четири минути.

Някои болници са останали без легла за лечение на нови пациенти, каза ръководителят на националната оперативна група за борба с коронавируса пред държавната телевизия. „Нашите лекари и медицински сестри са уморени. Призовавам всички да спазват мерките”, каза Алиреза Зали.

Властите се оплакаха от неспазване на социалната дистанция, а заместник-министърът на здравеопазването Ирадж Харирчи заяви миналата седмица, че броят на смъртните случаи може скоро да се увеличи до 600 на ден, ако иранците не спазват здравните протоколи.

Затварянето на училища, джамии, магазини, ресторанти и други обществени институции в Техеран, което трябваше да приключи в понеделник, сега ще бъде удължено до 20 ноември, съобщи държавната телевизия.

„Екстремни мерки и ограничения“ ще бъдат наложени за една седмица в поне 43 окръга, където нивата на заразяване са тревожни, добавя телевизионният доклад, позовавайки се на официални данни. Също съобщава, че 21 от 31-те провинции на Иран са били под предупреждение за коронавирус.

Техеран обвини САЩ за санкциите, които възпрепятстват усилията на страната за справяне със заразата. 
Вашингтон, обвинявайки Иран в „некомпетентно и смъртоносно управление“, отказа да отмени санкциите, които бяха възстановени след 2018 г., когато Тръмп излезе от ядрената сделка на Иран от 2015 г.

Данните от понеделник декларираха общ брой на загиналите в Иран от 32 953 души, а броят на установените случаи е 574 856, заяви говорителят на здравното министерство Сима Садат Лари.

Някои експерти се съмняват в точността на официалните ирански данни за коронавируса. Доклад на изследователския център на иранския парламент през април предполага, че броят на заразените с коронавирус може да са почти два пъти повече от тези, обявени от министерството.