Джоли продаде картина на Чърчил за рекордна сума

Джоли продаде картина на Чърчил за рекордна сума Снимка: Twitter

Политикът е нарисувал картината през 1943 г. след срещата на антихитлеристката коалиция в Казабланка и я подарява на тогавашния президент на САЩ Франклин Рузвелт

Актрисата Анджелина Джоли продаде картина на бившия британски премиер Уинстън Чърчил "Кулата на джамията Ал-Кутубия" за рекордните за негови творби 11,5 милиона долара (8,28 милиона британски лири), се казва в съобщение на уебсайта на Christie's. Първоначално   платното бе оценено на 2 - 3,4 милиона долара (1,5 - 2,5 милиона британски лири).

Картината е нарисувана от Чърчил през януари 1943 г. и е единствената, рисувана от политика по време на Втората световна война, съобщава Christie's в Twitter. Чърчил я е нарисувал след среща с американския президент Франклин Рузвелт в Казабланка, където лидерите на страните от антихитлеристката коалиция провеждат разговори.

През същата година Чърчил подарява картината на Рузвелт, а след това тя е наследена от сина му Елиът. Семейството на  Джоли се сдобива с картината през 2011 година. Според източник на CNN актьорът Брад Пит я купува като подарък на Джоли. През 2016 г. двойката се раздели след две години брак.

Предишната максимална цена на картина на Чърчил е определена в лондонската аукционна къща Sotheby's през 2014 г., когато негова творба е закупена за 2,7 милиона долара (1,7 милиона лири), отбелязва CNN.

Чърчил започва да рисува в зряла възраст, на около 40 години, но успява да създаде над 500 творби.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: