"Дамата с ветрило" на Климт бе продадена за 86 092 340 евро, поставяйки нов рекорд

"Дамата с ветрило" на Климт бе продадена за 86 092 340 евро, поставяйки нов рекорд Снимка: Авторско право Credit: WIkimedia Commons

Дамата с ветрило“ на Густав Климт бе продадена на търг за 86 092 340 евро, поставяйки нов рекорд за най-скъпата картина, продавана някога в Европа

Dame mit Fächer" ("Дама с ветрило") влезе в историята. Картина та на австрийския художник-модернист Густав Климт беше продадена в Sotheby's за £74 милиона (86 092 340 евро), поставяйки нов рекорд за най-скъпа картина в историята продавани в Европа.

Предложенията следваха едно след друго с шеметна бързина, поддържайки напрежение до самия край. Все още не е известно кой е придобил картината, която е била в ръцете на едно и също семейство през последните 29 години.

„Дамата с ветрило“ се смята за една от най-добрите творби на Климт и се предполага, че е последният портрет в кариерата му. Рисува я през 1917-1918 г., няколко месеца преди неочакваната си смърт на 55-годишна възраст.

Преди това най-скъпото произведение на изкуството, продавано някога на търг в Европа, беше Walking Man I, бронзова скулптура на Алберто Джакомети, която беше продадена за £65 милиона (€76 милиона).

Euronews
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: