В Лондон преименуваха картината на Дега "Руски танцьорки" на "Украински танцьорки"

В Лондон преименуваха картината на Дега "Руски танцьорки" на "Украински танцьорки"

Дискусиите за името на картината на френския импресионист Едгар Дега се водят от доста време, но настъпи подходящ момент да се преименува на "Украински танцьорки", съобщиха от Националната галерия в Лондон

На фона на войната на Русия срещу Украйна, Лондонската национална галерия преименува картината на Едгар Дега "Руски танцьорки". Пастелното платно на уебсайта на музея вече се нарича "Украински танцьорки" ("Ukrainian Dancers"). След това решението бяха отправени призиви към други културни институции да преосмислят "ленивите" интерпретации и погрешни идентификации на украинското изкуство и наследство, пише британският вестник The Guardian.

Отсега нататък тази картина на Дега се нарича "Украински танцьорки".

Преименуването на картината на френския импресионист от началото на 20-ти век е направено след призивите на украинци в социалните мрежи. В момента не е изложена. Творбата изобразява група танцьорки с жълти и сини панделки, вплетени в косите им.

Наименованието на тази картина е обект на постоянни дискусии през годините и е отразено в научната литература, но през последния месец тя получи засилено внимание поради настоящата ситуация. Ето защо ние сметнахме, че е подходящ момент да актуализираме заглавието на картината, за да отразява по-добре нейния сюжет“, заяви представител на Националната галерия.

DW

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: