Принц Уилям учредява глобална награда за опазване на околната среда

Принц Уилям учредява глобална награда за опазване на околната среда Снимка: earthshotprize.org

Наградата е с фонд от 50 милиона британски лири.

Британският принц Уилям учреди най-престижната глобална награда за опазване на околната среда в историята, съобщават световните информационни агенции. Инициативата идва след две години работа на Уилям и Кралската фондация на херцога и херцогинята на Кеймбридж за разработване на проект, който ще подкрепи глобалните усилия за защита и възстановяване на околната среда.

Вдъхновена от инициативата Moonshot на президента Джон Кенеди, която обединява милиони хора около целта да бъде изпратен човек на Луната, наградата Earthshot е най-мащабният проект на Кралската фондация. Проектът има над 100 партньори по света, които ще номинират кандидати за наградите. Глобалната награда е с фонд от 50 милиона британски лири. 

Петте цели, върху които ще се фокусира инициативата, са: защита и възстановяване на природата; почистване на въздуха; съживяване на океаните; изграждане на свят без отпадъци; преодоляване на климатичните промени. 

Във всяка от областите ще бъде учредена премия от по един милион британски лири, която ще се връчва веднъж годишно в продължение на десет години. По този начин принцът се надява да осигури поне 50 решения на най-големите екологични проблеми в света до 2030 г.

Наградите могат да се присъждат на широк кръг лица, екипи или колаборации - учени, активисти, икономисти, обществени проекти, лидери, правителства, банки, предприятия, градове и държави. Всеки, чиито решения, основани на доказателства, допринасят значително за постигането на целите на инициативата, може да бъде номиниран.

„Земята се намира в повратна точка и сме изправени пред категоричен избор: или да продължаваме да сме такива, каквито сме, и непоправимо да увреждаме планетата, или да си припомним, че като човешки същества имаме уникална сила и  способност да ръководим, да усъвършенстваме и да решаваме проблеми. Хората могат да постигнат велики неща. Следващите десет години ни представят едно от най-големите изпитания. Това е десетилетие на действие за възстановяване на Земята", казва принц Уилям.

Процедурата по номинации на проекти за първите награди ще започне от 1 ноември 2020 г. Първите награди Earthshot ще бъдат връчени догодина на церемония в Лондон.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: