British Airways и летище Heathrow изчисляват загубите

British Airways и летище Heathrow изчисляват загубите Снимка: Independent

Британската авиокомпания British Airways може да преосмисли плановете си за възобновяване изцяло на полетите през юли.
„За да предотвратя нови зарази от чужденци, официално предупреждавам за предстоящото въвеждане на карантина за всички лица, пристигащи в страната по въздух”, каза британският премиер Борис Джонсън
    
Режимът на самоизолация се отменя във Великобритания на 13 май. Правителството все още не е обявило точната дата за въвеждане на задължителна 14-дневна самоизолация за лицата, пристигащи от чужбина, но обещава да го направи в близко бъдеще. 

Не е известно и докога тази мярка ще остане в сила. Ясно е обаче, че това ще направи туристическите пътувания в чужбина изключително непривлекателни за британците и ще намали надеждата на British Airways бързо да се възстанови.   


Уили Уолш, ръководител на холдинговата компания IAG, която притежава British Airways, се оплака в понеделник от несигурното финансово състояние на авиокомпанията, подчертавайки, че 14-дневната карантина за пристигащи в Обединеното кралство няма да подобри тази ситуация. 


Великобритания също така изпитва и икономически затруднения. Поради пандемията и карантината, броят на пътниците, които използват летище Heathrow, падна с 97%. През април през летището са минали само 200 хиляди души - толкова, колкото обичайно минават за един ден.   

Изпълнителният директор на летище Heathrow, Джон Холанд-Кей, поиска от правителството спешно да представи „план за това как ще бъдат отворени границите след преодоляването на болестта и незабавно да започне съгласуване на новите международни санитарни стандарти за авиацията“.
Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: