За какво използва българинът кредитна карта

За какво използва българинът кредитна карта

Анализаторите отчитат нарастващата финансова грамотност на хората.

Повече от 50% от плащанията с кредитни карти са в хранителни магазини и бензиностанции. Това показва ново проучване на БНП Париба Лични Финанси. Проучването, което е фокусирано върху кредитните карти, показва, че използваме карти средно два пъти месечно. Анализаторите отчитат нарастващата финансова грамотност на хората. Те са все по-запознати с различните финансови инструменти и знаят как да ги използват умно и да поддържат стандарта си на живот, без да натоварват допълнително семейния си бюджет.

Данните показват, че българите използват кредитните си карти основно за покупки на храна и гориво. Сред Топ 10 на целите при използване на кредитна карта са били също и покупка на стоки и услуги за забавление, покупки от специализирани магазини за търговия на дребно и от хипермаркети, плащане на разходи за пътуване и хотелско настаняване и така нататък.

Проучването обхваща периода януари-юни 2020 г. То е базирано на статистическите данни от повече от 88 300 транзакции средно месечно, направени с активните кредитни карти, издадени от банката. Значението на този финансов инструмент се повиши в последните месеци предвид повишаването на дела на онлайн търговията и банкирането. 

Проучването показва, че повече от 70% от плащанията през първата половина на 2020 г. са били на ПОС терминал. Хората са пазарували дистанционно, използвали са дигитални канали за плащане на сметки или на вноски по кредити и дори са предпочитали да пазаруват в магазините с банкови карти вместо с пари в брой с цел да спазват мерките за здравна безопасност. 

53,2% от транзакциите са в хранителни магазини и бензиностанции, а 23% - за теглене на пари в брой от банкомат. 45% от операциите са били безконтактни със средна стойност 22 лв., 41 на сто от потребителите са изплащали задълженията си без лихва. Само 1,2% от транзакциите са с цел трансфер на пари към банкова сметка. Най-високата средна стойност на транзакциите е била отчетена именно при услугата „Превод от карта към сметка“ – 707 лв. На ПОС терминал плащаме с кредитна карта средно 47 лв., а от банкомат теглим средно 145 лв., показват данните.

Българите пазаруват с кредитни карти и в специализирани магазини – за облекла, козметика, стоки „Направи си сам“, бяла и черна техника, ИТ продукти и т.н. През първата половина на годината 10,7% от плащанията с кредитни карти са били в такива магазини. Четвъртата най-честа причина за използване на кредитни карти е в бензиностанции – 7,6% от трансакциите са били за покупка на гориво.

Онлайн пазаруването става все по-популярно у нас, отчитат анализаторите. Това се доказва от факта, че в периода януари-юни 2020 г. делът на онлайн транзакциите с кредитни карти е 34%. За сравнение, през втората половина на 2019 г. той беше 29%. Средната стойност на онлайн плащанията е 56 лв., което е по-високо в сравнение с предходното полугодие, когато беше 49 лв.

Статистиката на банката показва, че 54% от потребителите на кредитни карти, издадени от банката, са на възраст между 31 и 50 години. Съотношението мъже-жени е почти равно – 51,3 към 48,7%. Най-често кредитни карти се използват в София – 23,7% от транзакциите, Варна – 5,6%, и Пловдив – 5,2%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: