Работата от дома увеличава производителността на труда

Работата от дома увеличава производителността на труда Снимка: Аlamy Stock Photo

Една трета от анкетираните съобщават за подобрено качество на работата при дистанционния режим, въведен заради коронавируса.
В момента работодателите могат да се притесняват за производителността на труда на фона на това, че милиони работници работят дистанционно заради коронавируса.

Според ново изследване, обаче, след нововъведенията може да се окаже, че бизнесът процъфтява, пише Daily Mail.

Изследователите са интервюирали над 1600 души за това как са се приспособили да работят от дома си и една трета от анкетираните смятат, че работят по-продуктивно, отколкото в офиса.

Респондентите отбелязват, че сега по-добре контролират времето си и количеството свършена работа. От друга страна, тези, които се чувстват изолирани или чиито задачи зависят от други хора, смятат, че са по-малко продуктивни, се казва в статията.

След началото на карантината много компании помолиха служителите си да работят от дома до второ нареждане. Въпреки че някои работодатели вероятно са загрижени за ефективността на своите служители на фона на нововъведенията, изследователи от университета в Монреал са открили, че дистанционната работа подобрява качеството на бизнеса.

Техният анализ се основава на данни, получени от повече от 1600 респонденти, попълнили онлайн въпросник; 75% от тях са жени и 25% мъже, предимно от Квебек. Около 85% от анкетираните са на около 40 години, 85% имат висше образование, а 70% работят в публични и частично контролирани от държавата сектори, се казва в статията.

Една трета от анкетираните смятат, че тяхната производителност се е увеличила, след като са преминали на дистанционен режим, въпреки факта, че повече от половината от участниците в проучването работят до друг човек от дома.

„Интересно е да се отбележи, че и мъжете, и жените казват, че са станали по-продуктивни -
 казва Таня Саба, съавтор на изследването. - Не е вярно, че само жените предпочитат дистанционната работа, за да балансират работата и семейния си живот. Причините са по-сложни и разнообразни."


„Тези, които заявиха, че работят по-продуктивно, като правило са по-възрастни от 40 години и прекарват по-малко време в изпълнение на семейни и други задължения“, подчертава изданието.

Някои респонденти отбелязват, че натоварването им се е увеличило след преминаване на домашен режим, но те са открили, че могат по-добре да контролират времето си и количеството работа, която вършат. 
Въпреки това изследователите са открили група, която е недоволна от дистанционната работа. Онези, които  се чувстват изолирани и отдалечени от процеса на вземане на решения, заявяват, че са станали по-малко продуктивни от момента на преминаването към дистанционен режим. „Това е въпрос както на организационна изолация, така и на социална изолация от колегите“, обяснява Саба.

В крайна сметка пандемията ще приключи и хората ще започнат да се връщат в офисите. Но 39% от анкетираните казват, че предпочитат да си останат у дома", заключава изданието.

Със съкращения от Daily Mail

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: