Анализ: Какви са преимуществата при 5-часов работен ден

Анализ: Какви са преимуществата при 5-часов работен ден Снимка: Pixabay

Въпреки че идеята да се работи по-малко не е нова, тя все още плахо си пробива път в много европейски страни, където по-голямата част от служителите продължават да работят по 8 часа дневно.

Въпреки това изследванията категорично доказват, че способността ни да се концентрираме при 8-часов работен ден е много по-малка, отколкото традиционно бе прието да се смята. Затова макар все още да не е правило, доста предприемачи решават да опитат да въведат 5-часов работен ден в своите компании. Какво показва техният опит до момента? Как преминава един работен ден, който завършва например в 13,00 часа?

 

Такава организация на работа ни позволява да бъдем по-продуктивни

 

Оказва се, че вместо да седим на стол в продължение на 8 часа и да си губим времето, скролвайки нагоре-надолу из новинарския поток във Facebook, разглеждайки снимки в Instagram през половин час или проверявайки непрестанно имейлите си, можем да организираме по такъв начин времето си, че да елиминираме тези загубени часове и да ги превърнем в наше лично свободно време, посветено например на някое хоби.


На това мнение е шведският СЕО специалист Ласе Райнганс. Докато работел като консултант на предишното си работно място, той помолил шефа си да му позволи да ползва два следобеда седмично, за да се грижи за децата си. И за своя изненада установил, че с този график всъщност извършва точно толкова работа , колкото и когато бил на пълен работен ден. Това го подтикнало по-късно, когато застанал начело на собствената си компания, да въведе за служителите си стратегията на намаленото работно време.

 

Зад тази философия стои схващането, че ние сме продуктивни едва няколко часа на ден. А то не е ново, тъй като още през XIX век италианският икономист и социолог Вилфредо Парето отбелязва, че 80% от постигнатите резултати от работата ни са получени от само 20% от цялата свършена работа. И ако трябва да вярваме на последните проучвания по темата, Парето не е сгрешил: във Великобритания средната производителност на ден наскоро беше оценена в нарочно изследване на едва 2 ч. 23 мин.

 

Стриктна дисциплина

 

За да можем обаче само за няколко часа дневно да свършим това, което преди ни отнемаше цял ден, е необходимо да се придържаме към строга дисциплина.

 

Въвелите 5-часовия работен ден работодатели споделят, че всякакво разсейване трябва да бъде преустановено. Стефан Артсол, съосновател на компания за производство на оборудване за лодки, разказва, че когато избрал да приложи тази стратегия, наложил драстични условия за оптимизиране на производителността на своите служители. Той забранил използването на социалните мрежи и личните разговори по телефона, кафе паузите били сведени до минимум и служителите му не ползвали обедна почивка, за да могат да си тръгнат на обяд. През петте часа във фирмата те трябвало да бъдат 100% съсредоточени върху служебните си задължения. Стратегията се оказала сполучлива и компанията му отчела 50% увеличение на приходите.

На други места сътрудниците, работещи на този принцип, също споделят, че се е наложило да реорганизират дейността си и да се откажат от някои навици, които им отнемали излишно време – например работните срещи били намалени до максимум 15 минути, имейлите си проверявали само веднъж сутрин и веднъж на обяд и т.н.

 Полезно и за работодателя, и за служителя

 

Въвелите 5-часов работен ден са убедени, че това е от полза и за двете страни – както за ръководителите, така и за подчинените. Те споделят, че този начин на работа не само повишава производителността и подобрява резултатите, но и насърчава мотивацията на служителите и снижава нивата им на стрес.

 

Сега служителите разполагат с повече време, което да посветят на всякакви приятни неща извън професионалната рамка: на децата си, на приятели, разходки, спорт и т.н. – всичко онова, което всъщност наричаме „живот”.                         

                      

Или както пояснява предприемачът Стийв Главески: „Ние имаме само един живот и да го прекарваме единствено в работа няма смисъл, особено когато науката ясно заявява, че можем да бъдем два пъти по-продуктивни за два пъти по-малко време, прекарано на работното място. Просто трябва да се научим как по-добре да управляваме най-ценния си ресурс – времето.” 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: