Обратно в реалността

Обратно в реалността Снимка: Photo by Adeolu Eletu on Unsplash

(Седмичен пазарен коментар 29.09)

Индекси


През изминалата седмица всички индекси загубиха позиции. В Азия Nikkei отчете седмична загуба от 0,67%. Hang Seng падна с 5%, а Shanghai composite - с 3,7%.


В Европа CAC 40 загуби 5,3% през седмицата, DAX - 5,2%, и Footsie - 3%. За периферните страни от еврозоната Италия спадна с 4,3%, Испания - с 4,9%, и Португалия - с 6%.


В Съединените щати технологичните запаси все още са волатилни, но индексът Nasdaq 100 успява да ограничи щетите със седмичен ръст от 0,3%. Dow Jones падна с 3%, а S&P 500 - с 2,1%.


Стоки


Нагласата изчакайте-и-вижте е осезаема на петролните пазари, разкъсвани между спада в американските запаси и опасенията за търсенето. Възобновяването на либийските производство и износ също натежа върху тенденцията. Американските и европейските референции са намалели - 40 USD за WTI и 41,8 USD за Brent.


Силата на долара и възстановяването на реалната доходност по американските облигации разтърсват златото. Жълтият метал регистрира най-лошата си седмица от август насам, като падна с близо 4% за пет дни до 1858 щатски долара. Този спад е още по-силен за среброто, чиято цена спадна с 13% през седмицата до 22,7 долара.


Дойде време цените на отделението за неблагородни метали също да бъдат коригирани. Медта консолидира около 6538 USD за метричен тон, никелът се коригира на 14 179 USD, докато алуминият потъва до 1697 USD.


Пазари на акции


Snowflake


Ето историята на двама френски предприемачи, които са изтеглили най-голямото IPO в историята за софтуерна компания. Ако приключението е започнало през 2012 г., именно на 16 септември Snowflake е регистрирана на борсата на цена от 120 долара.


След едноседмична регистрация на NYSE, специалистът по цифрово съхранение и обработка на данни се оценява на 61 милиарда долара.


Вълнението за компанията е толкова голямо, че Salesforce и Berkshire Hathaway ще инвестират по 250 милиона долара в частни позиции на цени за IPO. Това е важно, тъй като компанията на Уорън Бъфет не е известна с това, че инвестира в млади компании, регистрирани на борсата, особено в технологичния сектор. Вероятно защото Snowflake се радва на трицифрен растеж.


Според документа за регистрация на SEC приходите на Snowflake са се увеличили от 104 млн. долара през първата половина на 2019 г. до 242 млн. долара през първото полугодие 2020 г., което е увеличение от 132,6%. Към днешна дата тя има 3117 клиенти с добре познати марки като Axa, Abode, Logitech и Asics. Въпреки това компанията все още не е регистрирала тримесечие с положителен нетен резултат поради значителни разходи за развитие.


Пазар на облигации


На европейския пазар на облигации се прокрадна известна неприязън към риска. След относително разочароващите резултати от индекса IFO и постоянния спад на индексите на фондовия пазар, доходността на десетгодишния Бунд падна до -0,51%, докато тази на френския OAT се стабилизира на -0,23%.


Дълговите инструменти, емитирани от южната периферия на еврозоната, отчитат малко по-ниски резултати от основните си аналози. Въпреки това Италия запази добри десетгодишни условия на заем с процент от 0,87% след местните избори.


Извън еврозоната и все още много търсен, швейцарският дълг се третира на база -0,53% лихвен процент.


В Съединените щати Tbond се засили леко до 0,66% в резултат на предположенията на CBO (Бюрото на Конгреса) за отрицателното развитие на американския дълг.


Forex пазар


Връщането на предпазливостта до голяма степен е от полза за валутите със сигурно убежище, като долара, който възвръща позициите си спрямо единната валута (+300 базисни точки) на ниво от 1,1660 USD.


Йената е една от подкрепите, търсени от валутните търговци, позволявайки на японската валута да поскъпне с 250 базисни точки спрямо еврото (122,75 йени). Японската валута също лети срещу швейцарския франк с 0,875 швейцарски франка.


Британската лира, от друга страна, продължава да страда. Очакваните нови ограничения за Обединеното кралство, опасенията от провал на преговорите за Брекзит и перспективата за отрицателен ключов лихвен процент натежават над валутата. Двойката GBP/JPY загуби 400 базисни точки, за да търгува при JPY 134. Паундът следва същата тенденция да се търгува на 1,27 USD спрямо 1,30 USD седмица по-рано.


От южното полукълбо съобщенията на централната банка на Нова Зеландия не оказаха забележимо въздействие, тъй като валутата продължи да пада. Паричното заведение остави паричната си политика непроменена, като основният процент на политиката остана на 0,25%. NZD се търгуваше на 0,65 щ. д. срещу долара - загуба от 250 точки.


Икономически данни


Миналата седмица статистическите данни в САЩ бяха разнородни, като съществуващите продажби на жилища бяха под очакванията, докато продажбите на нови жилища бяха по-добри от очакваното (1 011 000). Седмичните обяви за безработица бяха до 870 000 (очаква се 845 000), докато индексите на PMI за производство и услуги леко победиха консенсуса съответно на 53,5 и 54,6.


В еврозоната производствената дейност продължи да се разраства, като индексът PMI е 53,7 (51,5 очаквано и 51,7 миналия месец). За разлика от това активността в услугите е намаляла (47,6 срещу 50,5 миналия месец).


Тази седмица ще бъде много по-натоварена, с растеж в САЩ, индустриални поръчки и особено месечния отчет за заетостта в САЩ.


Обратно в реалността


Новият търговски месец започва в стресиращ климат, където индексите на собствения капитал са по-корелирани с реалността. Тази внезапна промяна към избягване на риска отчасти се корени в страховете от по-нататъшно влошаване на здравната криза. На икономическия фронт признаци на забавяне на възстановяването, като най-новите силно контрастиращи SMI добавят към опасенията относно потенциалните ограничения за гражданите.


Участниците на пазара вероятно ще продължат да се фокусират върху тези сложни проблеми през следващите дни. В такъв контекст не е изненадващо да се види, че доходността на суверенните облигации продължава да пада, потвърждавайки преместването към сигурни убежища.


Следователно ще са необходими екзогенни стимули, за да се прекъсне тази тенденция, но това неизбежно ще отнеме време - аргумент, който не е приемлив за участниците на пазара, които реагират повече в краткосрочен план.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: