Започна набирането на преброители и контрольори за преброяване на населението през 2021 г.

Започна набирането на преброители и контрольори за преброяване на населението през 2021 г. Снимка: pikist.com

Търсят се 23 000 преброители и 6 000 контрольори.

От 15 септември започна набирането на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 г. преброяване на населението и жилищния фонд. В срок до 30 октомври кандидатите трябва да подадат заявление по образец в общината, в която искат да бъдат наети.

 

При предстоящото преброяване ще бъдат ангажирани над 23 000 преброители и около 6000 контрольори, които ще преминат специални обучения и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.

 

„Те трябва да бъдат комуникативни хора, да имат средно образование, да не са осъждани, хубаво е да не бъдат от такива служби, които се свързват с проверки, с репресии, да не са от полицията, от данъчните служби, защото хората имат нагласи към тези служби. Нас не ни интересува дали жилището, в което живеете, е законно или незаконно, има или няма Акт 16, за нас е важно да установим към определения момент дали живеят хора, колко хора и с каква възрастова структура, защото преброяването е в основата на много управленски решения", заяви в „Денят започва" по БНТ Диана Янчева - зам.-председател на Националния статистически институт.

 

Времето, през което преброителите ще имат право да посещават домакинствата от техния преброителен участък, ще е от 8,00 до 20,00 ч., включително събота и неделя. Те ще се легитимират със служебна карта, издадена от НСИ.

 

Преброителите ще работят от 1 до 15 февруари, когато ще се обхождат домовете. От 22 януари до 1 февруари ще има електронно преброяване. Дублиране няма да има, ако хората са се преброили електронно, преброителите ще минат само да съберат уникалните кодове и да преброят евентуално тези, които не са се преброили електронно.

 

Янчева обясни, че един човек може да преброи и членовете на семейството си електронно, но не трябва да се използва един и същи имейл адрес при регистрацията.

 

Съгласно закона преброяването е задължително и трябва да се отговори на всички въпроси, като в отговорите съществуват опциите: „Не желая да отговоря" или „Не мога да отговоря".

 

Преброяването започва на 22 януари 2021 г. в 00:00 часа в така наречения критичен момент, т.е. всички събития, които ще бъдат регистрирани, са към този момент.