Октоберфест започна въпреки пандемията

Октоберфест започна въпреки пандемията Снимка: thelocal.de

Тази година съкратеното издание на фестивала ще продължи до 4 октомври.

Въпреки че отмяната на тазгодишното издание на фестивала на бирата беше обявена от министър-председателя на Бавария Маркус Зьодер (Markus Söder) и обер-бургомистъра (кмета) на Мюнхен Дитер Райтер (Dieter Reiter) още през пролетта, Октоберфест все пак бе открит, макар и в съкратен вариант.

 

Тържествата за Октоберфест започнаха на 19 септември в Мюнхен с традиционните наздравици с бира, но тази година фестивалът не протича както обикновено поради строгите ограничения, свързани с коронавируса, предаде Associated Press.

 

Поради това, че официалният Октоберфест беше отменен, тази година няма огромни тенти, пълни с хора, и стотици щандове с храни. Вместо това 50 от бирариите и други питейни заведения в южния германски град организират собствени малки тържества при строго спазване на задължението за носене на предпазни маски, социална дистанция и други хигиенни мерки.

 

Бившият кмет Кристиан Уде обяви началото на празненствата в една от бирариите, като заби канелка в 20-литрово буре - едва една десета част от обичайните кегове на Октоберфест.

 

Отмяната на Октоберфест е голям удар за баварския град, който посрещна миналата година 6,3 милиона гости за 186-ото издание на фестивала на бирата. Тогава бяха сервирани 7,3 милиона литра бира за 16 дни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: