За пръв път от 70 години отменят световния бирен фестивал „Октоберфест"

За пръв път от 70 години отменят световния бирен фестивал „Октоберфест" Снимка: pinterest.com

Най-големият бирен фестивал в света „Октоберфест", който трябваше да се проведе в Мюнхен от 19 септември до 4 октомври, стана поредната жертва на пандемията.

 

Фестивалът, на който годишно се събираха около 6 милиона фенове, носеше на пивоварните, организаторите на самия празник, на артистите, собствениците на хотели и таксиметровите шофьори до 1,3 милиарда евро.

Отмяната на тазгодишното издание на народния празник е обявена на специална пресконференция още през пролетта от министър-председателя на Бавария Маркус Зьодер и обер-бургомистъра (кмета) на Мюнхен Дитер Райтер. „Това е емоционално труден момент за мен лично и икономически сложен момент за този град", отбеляза Райтер.

 

Маркус Зьодер обясни отмяната на „Октоберфест" с опасността от рязко увеличаване на броя на заразените с коронавирусна инфекция, отчитайки факта, че е невъзможно да се осигури социална дистанция в палатките между хората, дошли на фестивала да дегустират бира и да празнуват.

 

Епидемиите не за първи път отменят „Октоберфест"

 

За първи път „Октоберфест" се провежда  през 1810 г. по повод сватбата на бъдещия баварски крал Лудвиг I. През XIX век празникът се отменя само два пъти - във връзка с епидемиите от холера.

 

Фестивалът се възобновява в своята традиционна форма през 1949 г. Сегашната отмяна обаче е първата в 70-годишната следвоенна история на прочутия фестивал на бирата.

 

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: