Технологичните успехи на България в кризата

Технологичните успехи на България в кризата Снимка: www.wikimedia.org

Представяме ви мнението на Кристиян Михайлов, секретар на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА).

Считам, че реагирахме изключително адекватно на технологично и бизнес ниво. Показахме, че родната IT и предприемаческа общност си заслужават хваленето, успехите и подкрепата. Давам няколко примера: 

Micar21, която разработи молекули, с които може да се създаде лекарство срещу COVID-19.

Лабораторията „Изкуствен интелект и CAD“ системи на София Тех Парк АД, съвместно с българските компании „Инолед“ и „Елукс“, работят по иновация, свързана с разработването на робот за дезинфекция на помещения с UVC светлина.

Zekeng по време на „Да хакнем кризата" работиха по прототип за следене качеството на въздуха в реално време и дизинфекцията му с UVA & UVB лъчи. 

Българският проект Aidbind e сред големите победители в хакатона „EUvsVirus”. Aidbind разработват иновативна система, която чрез данни решава на пазарен принцип проблема с недостига на медицинско оборудване по всички звена във веригата. 

Open Pandemic - цялостна ERP система за управление и анализ на пандемии, която екипът на BioSeek JSC и Мария Недина от Twitter разработиха. 

Allterco Роботикс разработи два нови продукта от серията си умни устройства Shelly, които пречистват въздуха с използването на UV-C лъчи. 

Spesima GmbH Инженеринг разработи кабина за дезинфекция с модулна конструкция, която е лесна за транспорт и монтаж. 

АББ България започна да предлага у нас две нови дистанционни услуги, вече въведени в глобален мащаб. Това са заключване и отключване на електронни ключалки от разстояние, управление на електроразпределението и електрозахранването в сградата, както и дистанционен мониторинг на важните табла за офис сгради и заводи.

eBag.bg успяха да спасят над 20 хиляди домакинства, като им позволят да пазаруват, без да излизат от домовете си.

Отделно в ПАРА работим върху нещо интересно, свързано с работа по време на пандемии, тъй като вярваме, че икономиката трябва да продължи работа с необходимите предпазни мерки.  

„Пандемия ли? България за мен определено дава силна заявка за технологичен лидер на Балканите" - заключва Кристиян Михайлов.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: