Microsoft, Google и Facebook недоволни от новите изисквания на Apple при услугите за облачни игри

Microsoft, Google и Facebook недоволни от новите изисквания на Apple при услугите за облачни игри Снимка: Pixabay

Новите правила на AppStore изискват всички видеоигри, присъстващи в тези услуги, да бъдат одобрени една по една от Apple.

На пръв поглед изглежда, че Apple е готова да протегне ръка на операторите на облачни игри. Тези услуги, които ви позволяват да играете видеоигри, без да се налага да ги изтегляте на вашия смартфон, като Google Stadia или Microsoft xCloud, досега бяха забранени от AppStore, магазина за приложения за iPhone и iPad. Тази забрана беше отменена в петък, 11 септември. Но, както се казва, дяволът е в детайлите. Apple наистина разреши тези услуги, но при доста смущаващи условия.

 

Apple иска да одобрява една по една стотиците видеоигри, които съставляват каталога на тези услуги. Следователно издателите ще трябва да създадат „Страница“ в App Store за всяка от тези видеоигри. 

 

Това задължение също така означава, че всички видеоигри, присъстващи в облака, ще бъдат предмет на комисиона от 30%, събирана от Apple за всички транзакции в AppStore. Например при Google Stadia, където всяка игра трябва да бъде закупена отделно, Apple ще получи своя дял от всяка покупка на игри на Stadia, направена от iPhone. Именно тази комисиона е в основата на разправията между Apple и Epic Games (създателя на онлайн играта Fortnite) от един месец насам. Тази комисиона е и обект на разследване от Европейската комисия, започнало през юни.

 

И Microsoft възропта срещу новите правила

 

Друго правило гласи, че всяка видеоигра, „предлагана в абонаментна услуга за облачни игри, трябва да бъде изтеглена директно от AppStore“. Това противоречи на самия принцип на облачните игри, който ви позволява незабавно да играете избраната от вас игра. Microsoft, която стартира своята услуга xCloud на конзолите си Xbox, на компютри и смартфони с Android следващата седмица, реагира срещу тези изисквания.

 

„Това ще е неприятно за потребителите. Геймърите искат незабавен достъп до своите видеоигри от едно приложение, точно както вече правят с музика или видео. Те не искат да бъдат принуждавани да изтеглят стотици приложения, за да могат да възпроизвеждат стрийминг“, заяви Microsoft пред американския сайт The Verge. И добави: „Нашата мисия е да предоставим на играчите възможно най-доброто изживяване.” От което очевидно се подразбира, че Microsoft отказва да се съобрази с новите правила на AppStore.

 

Facebook също протестира срещу Apple

 

Facebook дълго време отказваше да пусне в Apple своето приложение за Facebook Gaming, което  позволява да се гледат части от видеоигри, а също така и да се играят миниигри, без изтегляне. Facebook Gaming най-накрая беше пуснато в AppStore през август, но без миниигрите. „Решенията на Apple вредят на индустрията на видеоигрите, на геймърите и  разработчиците и парализират иновациите при смартфоните, особено на новите формати”, заяви тогава Вивек Шарма, вицепрезидент на Facebook. Социалната мрежа все още не е коментирала новите правила на AppStore.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: