68 еколози и депутати от левицата във Франция призовават за мораториум върху внедряването на 5G

68 еколози и депутати от левицата във Франция призовават за мораториум върху внедряването на 5G Снимка: Pixabay

Сред подписалите се под искането са кметове на големи френски градове като Марсилия, Лион, Бордо, Страсбург, Гренобъл.

В неделя те призоваха за „демократичен дебат" относно инсталирането на технологията 5G, както и за „незабавен мораториум", който да продължи най-малко до лятото на 2021 г.

Еколозите, кметовете и депутатите настояват да се поднови дебатът относно 5G и използването на цифровите технологии. Те смятат, че финализирането на внедряването на 4G трябва да бъде приоритет пред разработването на 5G, за който смятат, че липсва проучване за въздействието върху климата и околната среда или предварителна обществена консултация. В искането им се казва също, че „реалната полезност на 5G не е толкова очевидна, колкото твърдят мобилните оператори или правителството”.

 

Авторите на документа са на мнение, че внедряването на 5G ще доведе до „много високо потребление на енергия“ и индиректно ще увеличи замърсяването и потреблението на природни ресурси за производство на съвместими устройства. Затова те изискват проучване на въздействието върху околната среда преди внедряването му на територията на Франция, предаде Le Figarо.

 

В същото време подписалите документа са загрижени за ефектите от 5G „вълновите емисии" върху здравето на населението и искат да се изчака публикуването на проучване от Националната агенция за безопасност на храните по темата, преди да се продължи работата по въвеждането на тази нова технология. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: