Мигрена, пъпки, задъхване: Как маската може да затрудни нашия организъм

Мигрена, пъпки, задъхване: Как маската може да затрудни нашия организъм Снимка: Pixabay

Затруднено дишане, поява на пъпки, сърбеж, мигрена, зачервяване? До какви неразположения може да доведе носенето на маска през целия ден?

Забелязали сте вероятно, че кожата ви реагира на маската. Без да поставят под въпрос необходимостта от нейното носене, здравните специалисти обясняват как тялото ни може да реагира на нея и да изпита някои неразположения.


Носенето на маската продължително време оказва постоянен натиск върху кожата и не й позволява да диша. „Дразненето, триенето, размножаването на бактериите поради влагата и топлината, произведена от дишането, са последствията от този нов навик, с който се налага да свикваме“, казва Готие Доа, медик, пред Madame Le Figaro. Някои части от лицето ни са особено изложени, главно под очите, носа, брадичката и задната част на ушите. Това може да усили вече налични алергии, акне или екземи. Към това се добавят и стресът и безпокойството от ситуацията, които очевидно също имат своята роля.

Какво може да се направи, за да се облекчат тези проблеми? Когато сменяте маската си, експертите съветват да дадете възможност на кожата си да диша. Можете да нанесете върху нея малко термална вода и да я оставите да изсъхне добре, преди да си поставите маската отново. Също така при възможност е добре да избирате памучни маски, които не дразнят толкова кожата.

Сухота в очите

Някои хора се оплакват от усещане за дискомфорт в очите. „При носенето на маска издишването на въздуха е концентрирано нагоре в посока към очите и може да предизвика усещане за сухота в тях“, обяснява Дамиен Гатинел, офталмолог и началник на отделение в болница на Фондация „Ротшилд" в Париж. Това засяга предимно хората, носещи контактни лещи.

Маската може да причини и вторични увреждания: контактни алергии около очите (екзема, дразнене на клепачите) или бактериални инфекции. „През деня хората си слагат маските в джоба, докосват ги и после ги връщат на лицето си. Всичко това улеснява появата на микроби и отваря вратата за инфекции от типа на конюнктивит“, продължава лекарят.

Офталмологът препоръчва маската да се поставя здраво прилепнала върху носа и бузите, така че въздухът да не излиза отгоре, а по-скоро отстрани. При нужда могат да се ползват и капки за очи, за да се премахне чувството за сухота.

Дишането

Носенето на маска „ни принуждава да дишаме по-плитко“, обяснява Делфин Бир, остеопат. Невъзможността с нея да си поемем дъх дълбоко е причината, поради която не е добре маската да се използва по време на интензивни физически усилия, например при джогинг или колоездене.

Чести главоболия

При някои хора носенето на маска може да причини напрежение в черепната кутия, според невролога Доминик Валад. Лицевите мускули се напрягат дори без да го осъзнавате и това напрежение е причината за поява на главоболие. За тези, които вече страдат от мигрена, това напрежение може да предизвика още по-чести спазми.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: