Заседанията на Европарламента в Страсбург под въпрос

Заседанията на Европарламента в Страсбург под въпрос Снимка: wikimedia.org

Заради ситуацията с COVID-19 във Франция

Някои от евродепутатите изразиха притесненияотносно провеждането на сесията на Европарламента във френския град Страсбург, поради повишаващия се брой на заразени с COVID-19 във Франция.

Европейският парламент провежда заседанията си основно в Брюксел, но 4 дни от всеки месец прекарва в източния френски град. Това „преместване" има много критици, които смятат, че 114-те млн. евро, което то струва всяка година, е загуба на пари.

Мисълта за здравето на всички трябва да е на първо място, тъй като Страсбург бе един от най-тежко засегнатите региони в Европа през март и април тази година от коронавируса. Сега най-лошото нещо, което може да стане, е провеждането на сесията на Европейския парламент да доведе до нов бум на заразени с вируса", заяви Даниел Фройнд, член на партията на „зелените" в Европарламента.

Засега се предвижда провеждането на форума да се случи по план. Финалното решение за премествонето на администрацията на европейските делегати в Страсбург на 14 септември трябва да бъде взето през следващата седмица.

Партията на германските социалдемократи в Европа също се изказа против провеждането на пленарното заседание на Европарламента в Страсбург:

Заради повишаващия се брой на инфекциите с коронавирус предпочитаме заседанията да се провеждат в Брюксел, докато ситуцията не се подобри. Видеоконференциите също са за предпочитане, които провеждахме досега", заяви Йенс Гайер, председателят на делегацията на германските социалдемократи.

Френското правителство обаче държи парламентарната сесия да се проведе, въпреки опасенията на европейските депутати.

Министърът на външните работи на Франция Клеман Бон написа в свой пост в социалните мрежи:

Потвърдих пред кмета на Страсбург, Джийн Барсегян, че заседанията на Европарламента ще започнат по най-бързия възможен начин във възможно най-добрите противоепидемични условия."

Френският регион Ба-Рен, където се намира Страсбург, е класифициран като зона със средно ниво на опасност от коронавирус. В същото време новозаразените в Брюксел са също доста голям брой.

Даниел Фройнд коментира, че всички делегати от Европарламента пътуват към Брюксел от страни, които са с голям брой заразени с COVID-19.

Като евродепутати носим отговорност да не се превърнем в тези, които разпространяват неконтролируемо вируса. В същото време обаче трябва да вземем важни решения относно бъдещето, като например как да се изразходват евросредствата в този момент на сериозна криза."

Такива демократични решения могат да бъдат взети само от парламента", завърши Фройнд.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: