Кои социални мрежи се оказват най-вредни за психичното здраве при изолация

Кои социални мрежи се оказват най-вредни за психичното здраве при изолация Снимка: Unsplash.com

Reddit, Facebook и Twitter са социалните мрежи с най-негативен ефект върху психиката на своите потребители, сочи проучване на медийната компания Flixed. Най-положително е влиянието на видео платформата YouTube.
Противно на очакванията, Reddit изпреварва Facebook и заема челно място в класацията за най-вредна за психическото здраве социална мрежа, съобщава Forbes. Изданието се позовава на изследване, проведено от медийната streeming компания Flixed през април тази година. В него взимат участие 1009 души. 

Според изследването 57,6% от хората, използващи Reddit като основен източник на информация за COVID-19 твърдят, че душевното им здраве се е влошило от началото на годината. За сравнение, 41,6% от потребителите на Facebook и 43% от тези на Twitter виждат подобен негативен ефект върху психиката си. Платформата YouTube е единствената сред главните информационни канали, която влияе по-скоро позитивно на основните си ползватели, като 46,6% от тях посочват, че наблюдават подобрение в душевното си здраве.

Средното количество време, прекарано в слушане и четене на новини също се е увеличило. При жените увеличението е почти двойно, от 27,9 мин. на 53,7 минути дневно. Хората, които докладват за влошено психическо здраве от началото на годината, прекарват средно по 73 минути на ден в четене на новини. Тези пък, които наблюдават подобрение в душевното си здраве, ограничават приема на информация до час.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: