The Guardian: Дългосрочното излагане на COVID-19 е по-опасно от рак в 4 стадий

The Guardian: Дългосрочното излагане на COVID-19 е по-опасно от рак в 4 стадий Снимка: https://pixabay.com/

Учени от University College London (UCL) и University of Exeter проведоха изследване, в което установиха ефектите от продължителното излагане на COVID-19 върху организма

За това пише The Guardian.

Изследователите са анализирали медицинските досиета на повече от 3750 пациенти, които са били насочени към клиника за дългосрочно лечение на коронавирус след появата на симптоми в продължение на най-малко 12 седмици след инфекцията. Те попълнили въпросници за тяхното състояние и въздействието на вируса върху тях.

Оказало се, че повече от 90 процента от участниците в проучването са в трудоспособна възраст (18-65 години). Повече от половината от тях (51 на сто) отбелязват, че не са могли да работят поне един ден през предходния месец, а 20 на сто изобщо не са могли да изпълняват задълженията си. Близо три четвърти (71 процента) от анкетираните са жени. Оказва се, че състоянието на много от тях е по-опасно от благосъстоянието на пациенти с рак на четвъртия стадий или с тежко бъбречно заболяване.

Умората оказва най-голямо влияние върху живота на хората. Д-р Хенри Гудфелоу, изследовател в Института по епидемиология и обществено здраве към Калифорнийския университет, подчерта, че този симптом засяга всички сфери на живота – „от социалната активност до работата, домакинските задължения и поддържането на връзки с близките“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: