Най-големите и най-стари дървета в света са застрашени от горски пожар

Най-големите и най-стари дървета в света са застрашени от горски пожар Снимка: yosemite.com

Огънят удвои обхвата си през последните 24 часа, приближавайки се към най-голямата горичка от гигантски секвои в парка Йосемити, Калифорния..

Пожарникарите работят в труден терен, за да защитят секвоите. Близо 1600 жители от местното население и стотици къмпингуващи в близост до пожара са евакуирани, съобщава ВВС, тъй като гъстият дим е влошил качеството на въздуха в региона. 

Пожарът, започнал на 7 юли, заплашва най-малко 500 гигантски секвои в горичката Марипоса, включително известната секвоя-гигант, наречена Гризли. Смята се, че е на около 3000 години, която я определя като най-стария жив организъм на земята. Дървото е високо 83 метра, а диаметърът в основата му е над 11 метра. Засега находището на гигантски секвои не е засегнато от огъня.

За момента в националния парк Йосемити не се допускат посетители. От отдела за управление на парковата пожарна и авиационна служба заявиха, че "активно защитават" горичката, създавайки пръскаща система, която ще увеличи влажността около дърветата.

Причината за пожара все още се изяснява. Служители на пожарната казват, че топлото и сухо време затруднява овладяването на пламъците.

Миналата година хиляди гигантски секвои бяха унищожени от горски пожари в Калифорния. Според властите, тази година в САЩ вече са избухнали над 35 000 горски пожара, което е доста над средното ниво. Учените смятат, че причината са климатичните промени, по-високите температури и все по-екстремните засушавания. 

Горичката Mariposa Grove има историческо място в американската история като първата живописна природна зона, защитена от федералното правителство за „обществено ползване, курорт и отдих“. Законът е подписан от президента Линкълн през 1864 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: