Вашият рай е моето нещастие

Вашият рай е моето нещастие Снимка: traveltomorrow.com

Ако мислите да летувате на Канарските острови, подгответе се за посрещане с подобни лозунги и протести на местните хора срещу прекомерния туризъм

През 2023 г. архипелагът е привлякъл рекордните 14,1 милиона чуждестранни посетители при около 2.2 милиона местни жители. Огромното търсене на жилища направи цените и наемите им, непосилни. Дори в не толкова популярни туристически градове, средният наем на жилища тип „боксониера” е около € 800, а средната заплата – около € 900.. Въпреки това туристическите оператори „разграбват” пазара на жилищата под наем.

„Airbnb и Booking.com са като рак, който поглъща острова малко по малко“, казва пред Euronews местен младеж. Други са загрижени, че „Индустрията расте и расте и изразходва толкова много ресурси, че островът не може да се справи“. Местна гражданска организация е на мнение, че под натиска на масовия туризъм островите колабират социално и екологично“.

Доклад на организацията „Еколози в действие” предупреждава, че заради цунамитата от почиващи, под натиск са здравните услуги, управлението на отпадъци, водоснабдяването и биоразнообразието. Заедно с това почти 34% от местното население (близо 800 000 души) са изправени пред бедност и социална изолация, тъй като жилищните им разходи изсмукват почти всичките им приходи. 

Тази седмица протестиращи започнаха гладна стачка на остров Тенерифе срещу възобновеното строителство на два нови хотела, след като строителните работи бяха спрени заради екологични нарушения. 

На 20 април Организацията Canarias Se Agota („Канарските острови са разпродадени”) планира демонстрации в Тенерифе, Гран Канария, Лансароте и Ла Палма под мотото „Канарските острови имат лимит“. От групата изясняват, че островите винаги са били гостоприемни, но настояват за устойчив туризъм

„Тенерифе е малък остров с ограничени ресурси. Пътищата са претоварени, трафикът е прекомерен, хотелите са пълни, комуналната инфраструктура се задъхва в аварии”, посочват активистите.

В социалните медии се разпространяват призиви за бойкот на туризма, „който ни прогонва от собствените ни земи”. Фалшива маркировка „Затворено” и „Забранено” се опитва да отклони туристите от популярни плажове и центрове за туристически услуги. Миналия месец протестиращи оградиха с вериги предпочитани места за снимки на туристите, а зоните около хотели и атракциони са изпъстрени с надписи „Канарските острови не са за продан” „Вашият рай е моето нещастие” и „Туристи, вървете си у дома”.

Миналата година испанското правителство прие закон, който да ограничи препускащите наеми, но въздействието му на места, като Мадрид, Барселона, Валенсия и Балеарските острови е нищожно - и никакво на Канарските острови. Така че, ако мислите да летувате на Канарските острови, помислете пак.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: