Отмъщение, геополитика и идеология: защо Иран нападна Израел?

Отмъщение, геополитика и идеология: защо Иран нападна Израел? Снимка: pxhere.com

Ирански ракети и дронове удариха Израел, поставяйки региона пред заплахата от голяма война. Но защо? Какво движи враждата между Израел и Иран?

Близкият Изток все повече прилича на буре с барут на фона на ескалиращия конфликт между Израел и Иран, съобщава Euronews.

В нощта срещу неделя Техеран извърши безпрецедентна атака срещу Израел, изстрелвайки стотици безпилотни самолети и ракети по територията му.

Но защо? Какво подтикна двете държави към пряка конфронтация?

Последните събития в Сирия

Неотдавнашният въздушен удар срещу иранското консулство в Дамаск отново разпали враждата между регионалните съперници.

В резултат на атаката загинаха няколко висши офицери, включително двама висши командири на Ислямския революционен гвардейски корпус, а върховният лидер на Иран Али Хаменей заплаши да "удари плесница" на Израел в качеството на ответна мярка.

Инцидентът подчерта дълбоко вкоренената враждебност между двете страни, продължила десетилетия на геополитическо съперничество и идеологически различия.

Първоначално, по време на управлението на династията Пахлави в Иран, двустранните отношения бяха относително мирни. Иран дори беше една от първите държави с мюсюлманско мнозинство, които признаха държавността на Израел.

Това съответстваше на дипломатическата позиция на Израел за установяване на връзки с арабските съседи, доколкото арабските страни, окръжаващи Израел, бяха враждебно настроени след такива събития, като Накба и Шестдневната война.

Динамиката се промени драстично след иранската революция от 1979 г., в резултат на която беше създадена антизападната Ислямска република под ръководството на аятолах Хомейни.

Тази смяна на режима доведе до разрив на дипломатическите отношения между Иран и Израел, доколкото новите теократични владетели на Техеран не признаваха легитимността на Израел.

Те се обявиха в подкрепа на мюсюлманите в Палестина и осъдиха Израел като империалистическо творение на САЩ.

Последва студен мир. Обаче с идването на власт в Израел на правителството на Ицхак Рабин в началото и средата на 90-те години на миналия век, Израел зае по-твърда позиция по отношение на Иран.

Една от причините за това стана поражението на Ирак от САЩ във войната в Персийския залив, в резултат на което регионалната мощ се измести към Израел и Иран.

Твърдата реторика между двете страни се засили по време на президентството на Махмуд Ахмадинеджад в Иран през 2000-те години, който правеше провокативни изявления срещу Израел, засилвайки двустранното напрежение.

Стремежът на Иран към развитие на ядрените технологии от 2000-та година насам предизвика тревога в Израел и извън него, където се опасяват от потенциална надпревара в ядреното о въоръжение в региона.

Сфери на влияние

Една от основните причини за конфликта между Иран и Израел е стремежът им към влияние в Близкия изток чрез така наречените прокси войни.

Иран отдавна подкрепя бойни групировки, такива,  като "Хизбула" в Ливан и ХАМАС в ивицата Газа, които встъпиха във въоръжен конфликт с Израел.

Израел нанесе множество военни удари по ирански обекти в Сирия, възприемайки присъствието на Техеран като пряка заплаха за за своята безопасност.

Иран и Израел от 1985 г. се намират в състояние на продължителен прокси конфликт, който съществено определя геополитическия ландшафт на Близкия изток. И двете страни оказват подкрепа на противниковите групировки в Сирия и Йемен.

В Сирия Иран подкрепяше правителството, а Израел - опозиционните групировки.

В Йемен Иран подкрепяше хутите, а Израел помагаше на коалицията, водена от Саудитска Арабия в борбата с бунтовниците.

В основата на тези конфликти лежат геополитически интереси: всяка държава се опитва да подкопае позициите на другата или да постигне цели, които биха засилили нейните собствени позиции.

Враждебните действия се разпростират върху такива сфери, като кибератаките и саботажите, насочени към инфраструктурата на другата страна, включително ядрените те обекти и петролните танкери.

Въвличане във войната между Израел и ХАМАС

Продължаващият конфликт между Израел и ХАМАС в Газа допълнително засили напрежението в региона.

Иранските лидери открито критикуват военни операции на Израел в палестинския анклав, изразявайки подкрепа за ХАМАС и други групировки, извършващи атаки срещу израелски обекти.

Конфликтът между Иран и Израел има сериозни последици не само за региона, но и за международните играчи, , такива, каквито са Съединените щати.

Доколкото Израел е ключов съюзник на САЩ, то всяка ескалация на напрежението може да доведе до американска намеса и да повлияе на по-широките стратегически интереси в Близкия изток.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: