Нападателят на словашкия премиер може да не е „вълк единак“

Нападателят на словашкия премиер може да не е „вълк единак“ Снимка: https://table.media/

Словашкият министър на вътрешните работи каза вчера пред репортери, че е възложил на екип да разследва възможни връзки и помощници на извършителя

Животът на 59-годишния Роберт Фицо вече е извън опасност, макар че все още остава в отделение за интензивни грижи, казаха от екипа му пред ВВС.

Предполагаемият нападател не е официално назован, но словашките медии го идентифицират като 71-годишния Юрай Цинтула от град Левице. Местните медии го описват като поет, участвал в политически организации с различни идеологии и антиправителствени протести,. Първоначално словашките власти твърдяха, че заподозреният е действал сам.

На пресконференция вчера вътрешният министър Матус Есток каза, че разследващият екип ще проучи дали заподозреният „е действал в определена група от хора, които може да са се подбуждали и подкрепяли взаимно“. Тези предположения накараха словашката опозиция да се опасява от лов на вещици.

Като доказателство за евентуални съучастници, Есток се позова на информация от разузнавателните служби, както и на „изчезването” на профила на Цинтула от  Фейсбук. 

Нападението завари Словакия дълбоко разединена и остави страната в тежък шок. В четвъртък словашкият президент в оставка Зузана Чапутова призова за спокойствие и покани всички партийни лидери на среща, за да обсъдят политическото напрежение.

Роберт Фицо се върна на власт в Словакия след изборите миналия септември, заставайки начело на популистко-националистическа коалиция, която особено след изборната си победа не пести най-обидни квалификации за Чапутова. Оттогава политическият климат в страната стана особено враждебен.

Всъщност, разделението в словашкото общество тлее поне от 2018 г., когато Роберт Фицо също беше премиер, но се оттегли от премиерския пост след избухналите масови протести по повод убийството на журналист, който разследваше корупция на най-високо ниво.

Голямото завръщане тази есен показа приоритетите на Фицо – спиране на военната помощ за Украйна и налагане на вето на амбициите на Киев за членство в НАТО – позиции, напомнящи повече за Москва, отколкото за Брюксел, отбелязва ВВС. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: