Мобилното приложение „еЗдраве“ осигурява достъп до личното пациентско досие

Мобилното приложение „еЗдраве“ осигурява достъп до личното пациентско досие Снимка: "Информационно обслужване“ АД

Информацията в него е представена на разбираем за пациентите език

Всички граждани вече имат достъп през мобилно устройство до личното си пациентско досие и до всички налични електронни здравни документи, вписани в Националната здравноинформационна система (НЗИС). 

Това стана възможно след като Министерство на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД пуснаха в експлоатация мобилното приложение „еЗдраве“. То осигурява достъп на потребителите до вписаните в НЗИС прегледи, направления, рецепти, ваксини, резултати от лабораторни изследвания, обща здравна информация, и др. 

Сред най-големите предимства на „еЗдраве“ е, че информацията в него е представена на разбираем за пациентите език. То е изключително лесно за използване и дава цялата необходима информация на пациентите за здравния им статус. Приложението разполага с достъп до всички налични модули в НЗИС, които работят с електронни документи, съставящи личното пациентско досие. 

В момента в НЗИС и мобилното приложение липсват исторически данни, свързани с извършени в миналото прегледи и медицински дейности. Достъпни са само здравните записи, които личните лекари, специалистите, лечебните заведения и лабораториите са въвели за всеки пациент от пускането на НЗИС в експлоатация.

Приложението „еЗдраве“ може да бъде изтеглено безплатно от App Store и Google Play. Достъпът до електронните здравни документи в „еЗдраве“ се осъществява чрез еднократно сдвояване на приложението с личното пациентско досие, достъпно в НЗИС на адрес my.his.bgпрез браузър на компютър. 

Заради високите изисквания към сигурността на личните и медицинските данни на този етап достъпът до личното пациентско досие се извършва единствено чрез използването на квалифициран електронен подпис (КЕП). Експертите на „Информационно обслужване“ АД работят върху въвеждането и на други сигурни методи за вход в електронното пациентско досие, които се очаква да се използват в най-скоро време.

Освен чрез КЕП сигурността на информацията в мобилното приложение „еЗдраве“ се гарантира и с допълнителна биометрична защита, която се активира по желание на потребителя. НЗИС записва и съхранява всяко действие, което се извършва в електронното досие, независимо дали действието е от страна на пациента, медицински специалист или друго оторизирано лице. История със записаните действия може да бъде видяна от потребителя през специализиран екран в мобилното приложение и уеб версията. 

Ако потребителят прецени, че повече няма да ползва мобилното устройство, на което е свалено приложението, той може да деактивира профила си. Деактивирането изтрива цялата информация от устройството и не оставя следа от досието в телефона.

До края на годината приложението ще получи допълнителни функционалности, сред които са електронните хоспитализации, история на заболяването, показване на нотификации за планов прием в болница, ТЕЛК решения, нотификации за получаване и прием на медикаменти, панел за хронични заболявания и др. Плановете са в близките месеци да бъде пусната и функционалност, която дава достъп на родителите до пациентското досие на децата им или на възрастните им роднини.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: