Руската ЦИК: Владимир Путин печели изборите с 87%

Руската ЦИК: Владимир Путин печели изборите с 87% Снимка: moscowtimes.ru

От гласувалите в чужбина „новият” руски президент събира по-малко от 20% от гласовете

В един избирателен район в Русия, в гр. Барнаул, кандидатът на комунистическата партия е получил над 70% подкрепа, докато за Путин са гласували около 7% от гласоподавателите. Като цяло, всеки от „конкурентите” му събира около 3% - 4% подкрепа.

В следизборна пресконференция Владимир Путин благодари на руснаците и обяви, че руската демокрация превъзхожда американската, „където можеш да си купиш глас за около $ 10”. На въпрос за смъртта на Алексей Навални, Путин обясни, че е обсъждал размяната му с руснак (платен убиец), излежаващ присъда в Германия, при условие, че опозиционерът никога не се върне в Русия, „но се случи, каквото се случи. Какво можеш да направиш? Такъв е животът”.

Акцията „По пладне срещу Путин”, инспирирана от покойния Алексей Навални, събра хиляди хора вчера в 12:00 пред избирателните секции в Москва, Санкт Петербург, Омск, Челябинск, Перм, Екатеринбург, Томск и други руски градове. За участието си в инициативата са арестувани около 80 души, включително двама души, които отишли да гласуват, носейки шалове с цитати от Оруел.. 

Особено активно премина своеобразният протест в чужбина, където опашките пред руските посолства продължиха с часове. Така беше в Берлин, Лондон, Париж, Барселона, Брюксел, Лисабон, Хага, Белград, Подгорица, Истанбул, Тел Авив, Прага, на остров Пукет, във Вилнюс, Рига, Ереван, Тбилиси, Астана и др. 

За опити за подпалване на изборни кабини и повреждане на изборни урни са заведени десетки дела. Вчера в избирателна секция в Перм пенсионерка е взривила бомба, която е откъснала ръката ѝ. В Кишинев е задържан мъж, хвърлил две бутилки запалителна течност в руското посолство. Има данни за изхвърлени бюлетини и за избирателни протоколи от различни градове, но с идентично съдържание. 

Има съобщения за един убит служител в избирателна секция в окупирания украински град Бердянск. В избирателните секции в „новите” руски региони са „дежурили” въоръжени лица, а на много места въоръжени групички са обикаляли по домовете с „мобилни урни”.

Западните държави осъдиха вота, определяйки го като „нито свободен, нито честен”. Германските медии масово употребяваха термина „псевдоизбори”, проведени при авторитарно управление, цензура, репресии и насилие. Британският външен министър лорд Камерън осъди "незаконното провеждане на избори на украинска територия".

Държавните руски медии определиха победата на Путин за „триумф, невероятно ниво на подкрепа и единство и сигнал към западните страни“. 

Владимир Путин трябва да остане на президентския пост поне до 2030 г.  Той управлява Русия от 2000 г. По продължителност управлението му отстъпва само на съветския диктатор Сталин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: