Русия избира новия си стар президент

Русия избира новия си стар президент Снимка: aspistrategist.org.au

От петък, 8:00 ч. местно време на Камчатка, до неделя, 20:00 ч. в Калининград, руснаците ще гласуват, за да дадат на Владимир Путин още шест години власт

Държавни медии го представиха като лидер без конкуренция и „кандидат на народа". Той е президент от 2000 г., с „междинни” четири години като министър-председател, според тогавашните изисквания на руската конституция за само два поредни мандата на президентския пост, припомня ВВС.

Но Владимир Путин промени конституцията, осигурявайки си възможност да се кандидатира за президент не само тази година, но дори и през 2030 г. когато ще навърши 78 години. Той циментира властта си, унищожавайки всяка опозиция – критиците му са или мъртви, или в затвора, или в изгнание

В изборната бюлетина все пак има още трима „фитуранти”: Николай Харитонов, кандидат на Комунистическата партия, Леонид Слуцки, председател на националистическата либерално-демократична партия (партията на Жириновски), и Владислав Даванков от партия „Нови хора”, демонстрираща либерални дясноцентристки идеи. Въпреки различните си политически позиции, и тримата като цяло подкрепят политиките на Кремъл.

Известен оптимизъм у опозиционно настроените избиратели вдъхна московският градски съветник Борис Надеждин, с неговата относително антивоенна позиция. Из цяла Русия хиляди хора се наредиха на опашки, за да положат подписи в негова подкрепа, но „за всеки случай” руската ЦИК реши да го елиминира, като се усъмни в достоверността на 15% от събраните подписи. Така че Надеждин отпадна, а съратниците му вече са обекти на репресии.

Единствената потенциална изборна интрига идва от инициатива на покойния опозиционер Алексей Навални, с т. нар. „Пладне срещу Путин”. В едно от последните си съобщения от лагера, той призова всички, които не са съгласни с настоящата политика на Русия да отидат да гласуват в неделя, в 12:00 ч., „за да покажем, че ни има и че сме много”, както зове и Юлия Навалная след смъртта на съпруга си. Но според московската прокуратура, струпването на гласоподаватели в посочения час ще се тълкува като „несъгласувано масово обществено мероприятие” със съответните последствия.

Така че изненади не се очакват. На 18 март Русия ще се събуди, за да установи, че отново е избрала Владимир Путин за свой лидер – въпреки че за повече от две десетилетия начело на властта той не реши редица жизненоважни проблеми на руските граждани, а от две години насам харчи 40% от държавния бюджет за своята „специална военна операция” в Украйна.

Иначе първият изборен ден премина „нормално”: системата за електронно гласуване се срина, заради „големия наплив от желаещи да гласуват”, както обясниха от самия портал. За опити да опожарят кабините за гласуване са заведени поне 15 наказателни дела срещу  гласоподаватели, Други изливаха мастило в урните. В Санкт Петербург хвърлиха коктейл Молотов по избирателна секция. Днес в Московска област двама души са задържани за надписи върху бюлетините, а жители на Свердловска област се оказаха регистрирани в окупираните украински територии.

Руската армия „ознаменува” първия изборен ден с ракетен обстрел срещу Одеса. Загинаха 20 мирни граждани, ранените са над 70.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: