Започна реставрацията на Бузлуджа

Започна реставрацията на Бузлуджа Снимка: Проект Бузлуджа

Реновацията на културния паметник ще стане в рамките на инициативата Keeping It Modern.

Фондацията Проект Бузлуджа ще се заеме с тежката задача да върне живота обратно в един от най-култовите социалистически паметници в България. На 5 август започна официалният оглед на обекта от екип от 14 български и чуждестранни специалисти, които „проучват спецификите на деструктивните процеси”, сочи официалната фейсбук страница на фондацията.


Реновирането на Бузуджа получи зелена светлина през 2019 г., когато Deutsches Nationalkomitee von ICOMOS печели грант в рамките на 185 000 долара за създаване на план за управление на опазването на забележителността от инициативата Keeping It Modern. Планът включва идеи за адаптирането на забележителността с публичен достъп, извършване на оценка на състоянието и структурни разследвания, консултиране и ангажиране с местните общности.


Отблизо проучването на сградата разкрива, че сложните й интериорни мозайки са изложени на изключително висок риск да бъдат унищожени без незабавна намеса. Те подчертават събития, фигури и политики от българската история на XX век и са културно значим дизайнерски елемент, който е неразделна част от опазването на сградата.


Проект Бузлуджа е създаден през 2015 г. от архитект Дора Иванова. Целта на фондацията е не да се пренапише, трансформира или скрие историята, а именно да се обясни, запази и запомни. Благодарение на постоянството на тази кауза през 2018 г. паметникът е признат от най-голямата европейска организация за културно наследство Europa Nostra като един от 7-те най-застрашени културни обекта в Европа, според официалния уебсайт на фондацията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: