Изкуствен интелект прави перфектните сандвичи

Изкуствен интелект прави перфектните сандвичи Снимка: https://www.popmech.ru

Добрата закуска е залогът за щастлив ден. За да не си разваляте настроението и същевременно да се заредите с енергия, сандвичът трябва да бъде перфектен, което означава, че трябва да го приготвите по всички правила. Американецът Итън Розентал реши, че такова сериозно нещо трябва да бъде поверено на някой, който ще може да направи най-точните изчисления, и това според него е изкуственият интелект (AI).

Розентал решава да разработи специална система за създаване на перфектния сандвич с фъстъчено масло и банан, по времето, когато Ню Йорк е завладян от коронавируса. В блога си специалистът по машинно обучение пише: „Започнах да работя върху нещо напълно безсмислено." Но нима може така да се говори за нещо толкова сериозно?

 

Както признава създателят на новата система, той умее да прави сандвичи доста добре и без AI, но програмата може да издигне неговите кулинарни умения на съвсем ново ниво. Вярно е, че в процеса на разработването й той разбира, че проектът се оказва доста по-сложен, отколкото е предполагал, и че ще му отнеме много повече време и енергия.

 

За да определи точно на кое място трябва да бъде разрязан бананът, Розентал използва сложна комбинация от машинно разпознаване на образи и алгебра. След това създава алгоритъм, за да изчисли най-доброто място върху хляба за всяко кръгче банан. След това качва всички данни в системата и получава работна програма, която определя как най-добре да се приготви сандвич от качените снимки на продуктите.

 

Розентал любезно предоставя своята версия на системата на платформата GitHub (популярна платформа за съхраняване, разпространение и управление на изходни кодове на открити проекти), за да я ползва всеки, който иска да направи собствените си сандвичи перфектни. Достатъчно е само да се направят снимки на продуктите и изкуственият интелект ще изчисли идеалните пропорции на сандвича.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: