Нов робот става модел за екзоскелет в помощ на обездвижени хора

Нов робот става модел за екзоскелет в помощ на обездвижени хора Снимка: pixabay.com

Евтиното съоръжение може да скача и да се адаптира към наклона и движението на различни повърхности

Учени от Технологичния институт на Toyota (TTI) в Нагоя, Япония, са създали своя еднокрак TTI Hopper за по-малко от $1000, използвайки прости двигатели и предавки, след което са създали алгоритъм, който компенсира ограничените възможности на тези компоненти.

„В роботиката понякога използваме хидравлика, тъй като тя може да се задейства бързо - или електрически задвижващи се механизми със специално пружинно устройство, или тензодатчик за измерване на вътрешните сили. Вместо това ние използвахме DC двигатели със зъбни колела и само един много евтин сензор за сила в основата" казва Баркан Угурлу, един от водещите членове на екипа, който сега е доцент в катедрата по машиностроене в Истанбулския университет Özyeğin.

Алгоритъмът управлява сглобките да се сгъват, когато трябва да се абсорбират удари и натоварвания, и ги изправя, когато роботът трябва да застане прав, да се движи или да се отблъсне при предизвикателни обстоятелства – напр. наклонена повърхност, която изведнъж застава хоризонтално.

Постигнатата „способност за адаптиране към терена“ не е нещо ново, казва Угурлу, но алгоритъмът ѝ гарантира гъвкава стабилност на робота, съобразно наклона и движението на повърхностите, като изчислява вертикалните и хоризонталните сили от двигателите и гравитацията и генерира резултата в единствения крак на съоръжението.

Сега Угурлу работи по прилагането на алгоритъма в двуног екзоскелет за хора, загубили възможността да използват краката си. 

„Наличните в търговската мрежа екзоскелети нямат възможности за самобалансиране. Те движат краката на пациента, но за да балансира, той трябва да ангажира горната част на тялото си с патерици. Идеята ми е да използвам алгоритъма за адаптиране към терена, за да отърва тези хора от патериците", планира ученият.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: