Microsoft заменя журналистите от MSN с изкуствен интелект

Microsoft заменя журналистите от MSN с изкуствен интелект Снимка: pixabay

Рано или късно многобройните задачи, които сега изпълняват хора, ще отидат при изкуствения интелект. Това е бъдеще, което е приветствано от някои, докато други са по-критични.

Microsoft вече показва докъде може да стигне това на този етап. Компанията е съкратила работни места на собствените си уебсайтове за новини, за да замени журналистите с изкуствен интелект (ИИ).

Засегнатите журналисти не са ентусиазирани

Освен с продажба на софтуер и хардуер, Microsoft се занимава и с журналистика и има наети журналисти, които публикуват текстове предимно в новинарския портал Microsoft News, който е част от Micorosoft Networks (MSN). Според съобщения на няколко американски медии, компанията Redmont уволни приблизително 80 от тези журналисти, наети в САЩ и Обединеното кралство. Сега Microsoft иска все повече да разчита на изкуствен интелект при създаването на статии.

„Както всички компании, така и ние редовно оценяваме нашите бизнес стратегии. На места това може да доведе до увеличени инвестиции, а понякога дори до пренастройка“, се казва в съобщение на компанията. Един от засегнатите журналисти заяви пред „Сиатъл таймс", че идеята журналисти да бъдат заменени с машини деморализира. „Прекарах цялото си време в четене за автоматизация и ИИ. За това как ИИ ще замени всички работни места в бъдеще. И сега съм съкрушен“, каза друг от журналистите.

Бивши служители имат сриозни притеснения

Алгоритмите се използват в MSN от известно време за намиране на статии. Журналистите обаче бяха отговорни за заглавия, подходящи изображения и редактиране на текста. Задачите им включваха също куриране на планирани статии и поддържане на редакционни календари на уебсайтовете на партньорите. Подобни полуавтоматични дейности вече трябва да бъдат напълно автоматизирани. 

Все още не е съвсем ясно до каква степен ИИ също трябва да участва в създаването на съдържанието. Бивши служители изразиха опасения, че използването на ИИ за създаване на съдържание на Microsoft може да бъде проблематично. Това дали изкуственият интелект, използван от Microsoft, е в състояние да разбере напълно съдържанието и да създаде напълно смислени статии, трябва тепърва да се  докаже .

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: