Economist: Светът се готви за възможното завръщане на Тръмп на власт

Economist: Светът се готви за възможното завръщане на Тръмп на власт

„Хаотичният“ стил и „нестабилната“ личност на Тръмп затрудняват прогнозирането какво ще прави, ако отново поеме властта в САЩ, пише Economist

Точно когато финансовите пазари залагат на бъдещи събития, с наближаването на президентските избори в Съединените американски щати през ноември, светът започна да се подготвя за завръщането на Тръмп на власт (Ройтерс)

Британското списание The Economist посочва, че "новият глобален безпорядък", както го описва, е ясно демонстриран на Световния икономически форум, проведен в швейцарския курортен град Давос от 15 до 19 януари.

Списанието добавя, че китайските лидери и официални лица са присъствали на срещите в малък брой, защото се опасяват, че ще се отклонят от принципите на комунистическата партия. Руските олигарси бяха държани далеч от форума, докато Индия и Саудитска Арабия видяха през това многополюсен свят, пълен с възможности.

Всичко това обаче беше засенчено от възможността Доналд Тръмп да се върне на поста президент на Съединените американски щати, а шансовете за това станаха по-големи след неотдавнашната му победа на републиканските вътрешнопартийни избори в Айова и Ню Хемпшир и оттеглянето на   опонента  Рон ДеСантис от състезанието.

Правителства вече са ужасени

The Economist цитира един американски законодател, който участва в така наречената задна дипломация, за да успокои съюзниците, че чуждите правителства „се страхуват от това, което виждат в социалните медии за американската демокрация“.

Точно както финансовият пазар залага на бъдещи събития, с наближаването на президентските избори в Съединените американски щати през ноември, светът започна да се подготвя за завръщането на Тръмп на власт и последствията, които ще доведе със себе си.

Що се отнася до последствията, според статията в The Economist в най-добрия случай можем да очакваме мита, възможно оттегляне на подкрепата за Украйна и Тайван, транзакционен подход към отношенията със съюзниците, взаимна враждебност към опонентите и по-нататъшен срив на глобалните правила.

Прехвърлянето на властта на Тръмп ще доведе до голяма промяна

Британското списание посочва, че всяка промяна в американската администрация създава прекъсване на външната политика. Например президентът Ричард Никсън отиде в Китай; Роналд Рейгън поиска от Съветския съюз да премахне Берлинската стена. Но преходът на властта от Джо Байдън към Доналд Тръмп ще бъде особено голям, като се има предвид, че има голяма пропаст между техните политики и че глобалните обстоятелства са хаотични, в допълнение към възможността за разрастване на войни.

Според Института за изследване на мира в столицата на Норвегия, Осло, има повече от 50 конфликта на държавно ниво, най-големият брой от 1946 г. насам.

The Economist смята, че администрацията на Байдън се е опитала да преформулира американската роля през 2020-те години и след това, продължавайки като суперсила да се справя с глобалните проблеми и да бъде близо до своите съюзници. В същото време тя стана по-„егоистична“ по отношение на търговията, по-предпазлива по отношение на икономическата сигурност и по-селективна при разполагането на военни сили, особено сухопътни войски.

Глобалният хаос става все по-лош

Постиженията, постигнати чрез този подход, включват повторното укрепване на съюзите в Азия и подновяването на съюзите в подкрепа на Украйна. Въпреки това, пише списанието, глобалният хаос се е влошил с упадъка на глобалния ред, основан на правила. Има разпространение на безредици в Близкия изток, части от Африка и Афганистан, както и "неотслабена тенденция" към изолационизъм в американската политика и обществено мнение.

Служители на администрацията на Байдън настояват, че все още няма индикации чуждестранните им колеги да се „подготвят“ за възможността за смяна в американската администрация. Затова те пътуват по света, за да убеждават чужди правителства.

С наближаването на близка президентска надпревара обаче ефективността на доктрината на Байдън може да отслабне. Според британското списание ще бъде трудно за неговата администрация да се ангажира с обещания, свързани с периода след 2024 г., включително решението за две държави в Близкия изток. Затова правителствата по света работят за разработването на алтернативни планове в случай, че Тръмп стане президент.

The Economist твърди, че вторият президентски мандат на Тръмп ще бъде различен от първия по две причини: защото светът е станал по-хаотичен и защото Тръмп вече няма да толерира обструкция на дневния му ред. Посочва се, че има възможност за въвеждане на мита във всички сектори от 10 процента, както и спиране на "постоянните нормални търговски отношения" с Китай, което ще доведе до въвеждането на по-високи данъци от сегашните.

Завръщането на Тръмп ще бъде добра новина за някои

Що се отнася до някои политици и страни, идеологически съвместими с Тръмп, завръщането му на президентския пост ще бъде добра новина. В Израел Бенямин Нетаняху - ако успее да остане на власт до 2025 г. - може да очаква пълна подкрепа и отхвърляне на палестинските стремежи за създаване на собствена независима държава.


Същото важи и за унгарския премиер Виктор Орбан и индийския премиер Нарендра Моди, които имат силни отношения с Тръмп.

The Economist обаче добавя, че „хаотичният“ стил и „нестабилната“ личност на Тръмп затрудняват прогнозирането какво ще прави, ако отново поеме властта в Съединените американски щати.
Източник: Агенции

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: