Германия и Франция се скараха заради подкрепата на Украйна

Германия и Франция се скараха заради подкрепата на Украйна Снимка: БНТ

SZ: Германия и Франция спорят кой повече подкрепя Киев

Властите в Германия са недоволни от обема на помощта за Украйна от страна на редица страни от ЕС, в частност Франция, пише Süddeutsche Zeitung.

Канцлерът Олаф Шолц е сред групата представители на държави, настояващи за засилване от страна на европейските страни на "привързаността" към Киев. Самата Германия ще удвои военната си помощ за Украйна тази година до почти осем милиарда евро. Шолц открито поиска другите европейски държави да последват примера му.

"Запланираните засега доставки на оръжие са твърде малки", оплака се той. "До срещата на върха на ЕС на 1 февруари всички страни членки трябва да обявят каква военна техника планират да доставят в Украйна през тази година", каза канцлерът.

Както отбелязва изданието, причината за такъв обрат е "мрачната военна ситуация". Лятното настъпление на Украйна до голяма степен се провали, а в същото време републиканците в Конгреса на САЩ блокират отпускането на по-нататъшна военна помощ за Киев. В Европа се опасяват, че украинците могат да загубят войната тази година или поне да се сблъскат със сериозни трудности.

Правителството в Париж е възмутено от обвиненията. По-специално министърът на отбраната Себастиан Лекорню реагира остро на тях. Той разкритикува данните на Килския институт за световна икономика, според които Франция изостава значително от страните на Северна Европа и Прибалтика, от Полша по отношение на подкрепата за Украйна. От средата на февруари 2022 г. до края на октомври 2023 г. Париж е предоставил на Киев военна помощ на стойност около половин милиард евро, докато за Германия разходите за този период са 17 милиарда евро, се казва в доклада.

По думите на Лекорню данните се отнасят до "обещания и декларации", а не до реални доставки. Франция се гордее с това, че изпълнява всичко, което обещава. Той припомни, че Париж е предал на украинците крилати ракети Scalp, докато Шолц изобщо не иска да доставя на Киев ракетите Taurus.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: