САЩ и Великобритания подготвят мащабна военна помощ за Украйна

САЩ и Великобритания подготвят мащабна военна помощ за Украйна Снимка: csis.org

Пакетът, подготвян от САЩ ще включва бронетехника, артилерия и противъвуздушна отбрана, а Великобритания предвижда бронирани превозни средства, ударни и противовъздушни ракети, лодки и патрони

Очаква се днес, 23 април, Сенатът да приеме закона за военната помощ за Украйна и да го представи на президента Джо Байдън за подпис. Одобреният от Камарата на представителите документ предвижда отпускането на почти $ 61 милиарда, разпределени основно за директно въоръжение за Украйна и попълване на американските оръжейни запаси. По-малки суми са отделени за закупуването на модерни оръжия и отбранителни системи и за финансирането на американски операции в региона.

Според висши служители от Пентагона, по план средсвата трябва да бъде отпуснати "в рамките на седмица или две" след подписването на закона.

Пакетът от четири законопроекта, одобрен от Камарата на представителите на САЩ, включва също $ 26,38 милиарда за Израел, предназначени за системите за противоракетна отбрана Iron Dome и David's Sling, както и за хуманитарни нужди. С около $ 2 милиапда ще се подкрепят мерките за гарантиране на сигурността на Тайван и съюзници в Индо-тихоокеанския регион. Другите клаузи включват условия за дейността на TikTok, включително забрана, и потенциална възможност Украйна да получи около $ 4 - $ 5 милиарда конфискувани руски активи

Подготвят се и нови санкции, в т.ч. срещу китайски банки, които подпомагат руското оръжейно производство, съобщава The Wall Street Journal. Изданиято пояснява, че санкциите ще бъдат приложени в случай, че дипломатическите усилия не доведат до ограничаване на китайския реекспорт за Русия.

От своя страна Обединеното кралство ще предостави на Украйна най-голямия досега пакет военна помощ в историята си - 400 превозни средства, включително бронирани Husky, 1 600 ударни и противовъздушни ракети, в т.ч. Storm Shadow, 60 лодки и 4 милиона патрона. С допълнителни £ 500 милиона ще се осигури бързата доставка на основни боеприпаси, системи за противовъздушна отбрана, дронове и инженерна поддръжка.

„Защитата на Украйна от бруталните амбиции на Русия е жизненоважна за нашата сигурност и за цяла Европа. Ако бъде позволено на Путин да успее в тази агресивна война, той няма да спре на полската граница“, каза британският премиер Риши Сунак при днешното си посещение в Полша.

От началото на пълномащабната война в Украйна Великобритания е отделила около $ 15 милиарда за помощ на тази страна, включително $ 8,9 милиарда военна помощ. Експерти отбелязат, че в последните две години глобалните разходи за въоръжаване и отбрана са достигнали невероятни цифри и продължават да растат за разлика от хуманитарния сектор. Това също е част от равносметката на „специалната военна операция” на Владимир Путин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: