Популярен начин да се отървем от болките в ставите се оказа опустошителен за тях

Популярен начин да се отървем от болките в ставите се оказа опустошителен за тях Снимка: www.scz.ru

Не бързайте да се хвърляте към всичко, което ви съветват познатите

Руският лекар-ортопед Данила Коваленко предупреди за неочаквана опасност, свързана с популярен начин за справяне с болезнените стави, съобщава Lenta.ru.

Според него хормоналните инжекции, въпреки че намаляват усещането за болка, могат да причинят разрушаване на ставите в дългосрочна перспектива.

Коваленко подчертава, че тези инжекции трябва да се предписват от лекарите само в изключителни случаи. Колежката му Елена Малишева също добавя, че подобни инекции често се предписват на пациенти, които се нуждаят от операция за замяна на ставата и на които трябва по някакъв начин да се облекчи болката преди операцията.

По съвета на Коваленко хората, страдащи от болки в ставите, трябва да си направят изследване с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за да определят стадия на заболяването. При ранна артроза могат да се предписват инжекции с хиалуронова киселина, които помагат да се защити ставата.

При по-сериозните случаи могат да се използват инжекции с кръвна плазма или със стволови клетки, взети от собствената мастна тъкан на пациента. Тези инекции са способни да възстановят увредените хрущяли на ставите и да подобрят състоянието им, добавя лекарят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: