Как Сърбия използва "извънблоковия" си статут за икономическа изгода

Как Сърбия използва "извънблоковия" си статут за икономическа изгода Снимка: predsednik.rs

Две трети от преките чуждестранни инвестиции в икономиките на Балканския регион се падат на Сърбия

Страна с курс към европейска интеграция, поддържайки връзки с Москва и Пекин, успя да стане финансово привлекателна за големите компании.

Чуждите компании са инвестирали около 4,5 милиарда евро в Сърбия тази година, малко повече от година по-рано.

Но за правителството това е показател за успеха на изграждащия се икономически модел на страната, за което не забравя да напомня на избирателите в навечерието на предсрочните парламентарни избори. Те ще се проведат в неделя.

Така или иначе, анализаторите са съгласни, че субсидиите за създаване на работни места и щедрите данъчни облекчения за бизнеса представляват основен принос за икономическата привлекателност на Сърбия.

Михайло Гаич, икономист:
"Компаниите, които инвестират у нас, не плащат данък печалба. За 10 години те са освободени от плащане на различни видове местни данъци, получават безплатна земя и някои облекчения."
 

Брюксел често критикува сръбските власти за отказа да въведат антируските санкции и Споразумението за свободна търговия с Китай. Инвеститорите обаче очевидно изобщо не възразяват срещу връзките на Белград с Москва или Пекин.

Марко Чадеж, президент на Сръбската търговско-промишлена камара:
„Фокусирани сме основно върху пазара на ЕС. Русия няма голям дял в експортното ни портфолио. И в известен смисъл е важно да сме отворени към хората, които идват тук, напускайки Русия заради ситуацията, в която се намира. Сърбия се превръща в техния нов дом."

Повечето инвестиции в Сърбия идват от Европейския съюз, както и от Азия, предимно Китай. Икономиката се подкрепя от пазарите, за които се изнасят сръбски стоки, главно за Западните Балкани и Европейския съюз.
 

euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: