Учени с ново откритие срещу нашествията от скакалци

Учени с ново откритие срещу нашествията от скакалци Снимка: Unsplash.com

Най-разпространеният вид скакалци освобождават химичното вещество 4-виниланизол (4VA). То действа силно привличащо за насекомите и води до пагубни за реколтата струпвания.
Представителите от вида Мигриращ скакалец, познат още като Locusta migratoria, излъчват веществото 4VA от задните си крака при наличието на поне 4-5 индивида. 

То действа като феромон или субстанция, която силно влияе на поведението на представители от един и същи вид, независимо от възраст или пол. При струпвания броят на скакалците може да достигне милиарди индивиди и да покрие територия от хиляди квадратни метра

При такива масови миграции скакалците унищожават огромни територии с посеви и земеделски култури, което води със себе си тежки икономически загуби, а на места и глад.
 

Досега са се използвали химически инсектициди за защита от свръхмиграцията на скакалци. Този метод обаче не е напълно ефективен и повдига въпроса за замърсяването на почвата и екосистемите.

Според ръководителя на проучването към Китайската академия на науките Ли Канг откритието на веществото 4VA ще доведе до алтернативни на вредните химикали. 

Планира се разработването на друго вещество, което да блокира ефекта на привличащата субстанция. Обмисля се вариант и за биоинженерство, при което да се повлияе на вида скакалци така, че да придобият устойчивост спрямо феромона.

Учените разглеждат това откритие като ключ в борбата с масовите нападения по реколтата. Нашествията от скакалци все още са сериозен проблем и днес в много части на Африка, Азия и Близкия изток.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: