Фючърсите на портокаловия сок поскъпнаха до историческия си максимум

Фючърсите на портокаловия сок  поскъпнаха до историческия си максимум Снимка: https://pixabay.com/

Котировките скочиха на фона на опасенията, че ураганите и лошото време ще доведат до рязък спад в реколтата от портокали в САЩ тази година

На 27 септември цената на ноемврийските фючърси за концентрат на замразен портокалов сок на борсата ICE Futures в САЩ се повиши с повече от 5% до $3,69 за фунт. Цената се е повишила с 13% за месец и с близо 78% от началото на годината, съобщава изданието.

Цените достигнаха рекордни нива на фона на опасенията за намаляване на портокаловата реколта в САЩ, пише CNBC.

Урагани и лошо време удариха Флорида, най-големият производител на портокалов сок в САЩ, миналата година, причинявайки спад на реколтата до най-ниското си ниво от почти 80 години. Късните студове в края на миналата година също се отразиха негативно на доставките, пише изданието.

През юли USDA заяви, че очаква Флорида да произведе около 15,9 милиона кутии портокали тази година, което е със 70% по-малко от сезон 2020-21. Други големи износители като Бразилия и Мексико също понижиха прогнозите си за реколтата за тази година, като се позоваха на трудности с реколтата поради горещото време.

Освен това портокаловата реколта в Бразилия може да пострада поради озеленяването на цитрусите, нелечимо бактериално заболяване, което застрашава насажденията.

В САЩ производителите във Флорида се борят с болестта на зелените цитрусови плодове повече от десетилетие.

Заразените дървета произвеждат зелени, деформирани и горчиви плодове, които не са подходящи за продажба в прясно състояние или за сок.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: