Албания ще приема мигранти от Италия, докато чакат за убежище

Албания ще приема мигранти от Италия, докато чакат за убежище Снимка: dailysabah.com

Вчера италианският премиер Джорджа Мелони се договори с албанския си колега Еди Рама страната му да предостави временен подслон на част от хилядите емигранти, достигнали до италианските брегове

Съгласно сделката, Италия ще плати изграждането на два центъра в Албания, с капацитет да поемат до 3000 души наведнъж. Центровете ще бъдат под италианска юрисдикция, а Албания ще се погрижи за сигурността им. Ако Италия отхвърли молбите им за убежище, Албания ще ги депортира. Споразумението изключва бременни жени и деца. 

Мелони каза, че ако молбите за убежище се обработват бързо, през Албания ще могат да преминат до 36 000 души годишно. Това може да помогне за облекчаване на хроничната пренаселеност в мигрантските центровете в Италия, през които в последните години преминаха стотици хиляди мигранти, потеглили с окяни лодки през Средиземно море от Либия, Тунис, Турция и др.

Италия разчиташе на повече солидарност от другите страни в ЕС, но не я получи, така че се обърна към Албания, която от своя страна се надява да се присъедини към блока. 

Мелони изрази благодарността си на Рама и подчерта, че Албания „е не само приятел на Италия, но и приятел на Европейския съюз, който се държи като негов член“. Албанският лидер на свой ред благодари от името на не по-малко от 20 000 албанци, които намериха убежище в Италия в началото на 90-те години и "избягаха от ада, за да намерят по-добър живот".

Тази година в Италия са пристигнали по море 145 000 души. За  сравнение, през пърите десет месеца на миналата година в страната са влезли нелегално около 88 000 души. Много от мигрантите не отговарят на условията за убежище, защото целта им е да се отърват от бедността, а не бягат от преследване или война. И докато чакат окончателното решение, мнозина се отправят нелегално към Северна Европа, където се надяват да намерят семейство или работа. Изглежда, че страните им на произход не се стараят да ги спрат, като им гарантират по-добър живот, а едва ли не ги отпращат към Европа с облекчение, или както някои десни политици предполагат – напълно преднамерено.

Новите центрове в Албания трябва да заработят до следващата пролет, съобщи Мелони, докато Рама коментира, че Италия не бива да бъде наказвана заради нейното местоположение. Съгласно правилата на ЕС, първата страна, в която търсещите убежище стъпват, трябва да обработи молбите им, дори ако мигрантите искат да отидат другаде.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: