Утайката от кафе може да помогне за предпазване от невродегенеративни заболявания

Утайката от кафе може да помогне за предпазване от невродегенеративни заболявания

Откритие на учени от Тексаския университет в Ел Пасо може да промени лечението на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон и Хънтингтън

Пробивът се концентрира около използването на базирани на кафеена киселина въглеродни квантови точки (CACQD), извличани от отработена утайка от кафе. Те имат потенциала да предпазват мозъчните клетки от увреждане, причинявано от тези заболявания.

Проучването е ръководено от докторанта Джиотиш Кумар, под надзора на професор Махеш Нараян, сътрудник на Кралското общество по химия.

Невродегенеративни разстройства

Експертите установяват, че CACQD могат да са ключови за справяне с първопричините за невродегенеративните разстройства. Техните открития подчертават невропротективните свойства на CACQD, особено срещу увреждания, предизвикани от затлъстяване, стареене и излагане на токсини от околната среда, като пестициди.

Невродегенеративните заболявания се характеризират с прогресивна загуба на неврони, засягащи основни функции като движение, реч и когнитивни способности.

Ранните стадии на тези заболявания, често свързани с начина на живот и факторите на околната среда, показват повишени нива на вредни свободни радикали и натрупване на амилоидни протеинови фрагменти в мозъка, което води до допълнителни усложнения.

Трансформиращо лечение

Въглеродните квантови точки на базата на кафеена киселина имат потенциала да са трансформиращи при лечението на невродегенеративни разстройства“, казва Кумар. „Това е така, защото никое от настоящите лечения не лекува болестите, само помагат за овладяване на симптомите. Нашата цел е да намерим лек, като се обърнем към атомните и молекулярните основи, които предизвикват тези състояния.

Екипът демонстрира, че CACQD, особено при модели на болестта на Паркинсон, предизвикана от пестицида Паракват, могат да премахнат или неутрализират свободните радикали и да предотвратят натрупването на амилоидните протеини без значителни странични ефекти.

Ранна намеса 

Учените вярват, че ранната интервенция с лечения, базирани на CACQD, може ефективно да предотврати цялостната проява на болести като Алцхаймер и Паркинсон.

Изключително важно е да се обърне внимание на тези заболявания преди да достигнат клиничния стадий“, казва професор Нараян. „На този етап вече вероятно е твърде късно. Всички настоящи лечения, които могат да се справят с напреднали симптоми на невродегенеративно заболяване, са извън възможностите на повечето хора. Нашата цел е да предложим решение, което може да предотврати повечето случаи на тези състояния при разходи, поносими за възможно най-много пациенти."

Защита на мозъчните клетки

Кафеената киселина, като полифенол, известен със своите антиоксидантни свойства, е от решаващо значение за това откритие. Професор Нараян отбелязва, че тя е уникална, защото може да проникне през кръвно-мозъчната бариера и по този начин е в състояние директно да упражнява ефект върху клетките в мозъка.

Екипът използва метод на „зелена химия“ за извличане на CACQD от използвана утайка от кафе, което прави процеса както екологичен, така и рентабилен, като се има предвид изобилието от утайка от кафе.

Необходими са допълнителни изследвания

Подкрепен с безвъзмездна помощ от Националния институт по здравеопазване, проектът включва много докторанти и студенти.

Въпреки напредъка, Нараян и Кумар признават, че все още им предстои значителна работа. Крайната им цел е да разработят лекарство, вероятно под формата на хапчета, което би могло да предотврати повечето невродегенеративни заболявания, които не са по генетични причини.

Сега екипът търси допълнително финансиране, за да подпомогне по-нататъшни проучвания и клинични тестове.

Изследването им е публикувано в списание Environmental Research.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: