Китай наложи строг контрол върху редкоземните метали в отговор на санкциите на САЩ

Китай наложи строг контрол върху редкоземните метали в отговор на санкциите на САЩ

Това е политическият коз на Поднебесната империя

Китайското Министерство на търговията въведе строг контрол върху сектора на редкоземните метали, доставяни в чужбина, по-специално в САЩ. Това е отговор на санкционното затягане на износа на полупроводници от САЩ за КНР, съобщава ForeignPolicyMagazine.

Според новите правила, въведените ограничения ще бъдат в сила до края на октомври 2025 г. Стратегическите изкопаеми са включени в списъка на минералните ресурси и други стоки, за доставката на които е необходимо разкриване на информация къде точно се изнасят продуктите и какъв е видът на материала.

Според анализатори новите ограничения за износ са не само индустриален, но и политически отговор на Китай в навечерието на предстоящата среща между председателя на КНР и президента на САЩ. Китай е първи в света доставчик на материали за производство на полупроводници, използвани в медицината, оръжията и други технологии. Страната заема 70% от световния пазар.

САЩ са вторият световен доставчик, но нямат необходимия капацитет за топене, от което именно Китай може да се възползва.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: