Ще бликне ли най-сетне изворът на вечната младост?

Ще бликне ли най-сетне изворът на вечната младост? Снимка: asianatimes.com

Учени откриха „химически коктейли“, които връщат възрастта назад

Митовете за живата вода тръгват от традиционните култури и преминават в изкуството от древността до наши дни. Макар и не точно вода, но според статия, публикувана в сп. Aging, учени от Харвард и Mасачузетския технологичен институт са идентифицирали най-малко шест химични съединения, които могат да направят обратими ключови процеси на стареене в клетките, при това, само след четири дни терапия. 

„Доскоро най-доброто, което можехме да направим, беше да забавим стареенето. Новите открития показват, че сега можем да го обърнем“, казва водещият учен на изследването д-р Дейвид Синклер от Харвардското медицинско училище.

Поне теоретично, методът не само ще забави стареенето, но ще направи клетките по-млади. Само преди седмица, в профила си в Тwitter д-р Синклер написа: „Изследвания върху оптичния нерв, мозъчната тъкан, бъбреците и мускулите показват обещаващи резултати с подобрено зрение и по-дълъг живот при мишки и подобрено зрение при маймуни. Продължаваме с подготовката на клинични изпитания върху хора на първата генна терапия за обръщане на възрастта.

За да идентифицира химикалите, екипът от Харвард e провел скрининг на молекули, чието въздействие върху клетките е установено, но този път се тества ефектът им върху биомаркерите на стареене. В крайна сметка са били идентифицирани  шест съединения, чиито комбинации за няколко дни са върнали клетъчните проби в по-младо състояние.

Досега подобни процеси изискваха генни корекции, което силно ограничаваше приложението им. За разлика от този подход, откритите химикали действат чрез епигенетика - контролират генната експресия, без да променят ДНК-веригите. Коктейлите препрограмират клетките, превръщайки ги в незрели стволови клетки, способни да се трансформират във всяка телесна тъкан. До момента проучването е ограничено до клетъчни култури и тестове с мишки и маймуни, които също са показали обнадеждаващи резултати.

Д-р Дейвид Синклер отбелязва, че подготовката на подмладяващи терапии, подходящи за тестване върху хора, все пак ще отнеме време. Той обаче е убеден, че „Обръщането на стареенето може да бъде постигнато не само чрез генетични средства, но също така и химически“

Потенциалът за значително удължаване на живота може да отложи свързани с възрастта здравни състояния и да подобри здравето в напреднала възраст, като същевременно ще намали опустошителните медицински разходи. Откривателите на „химическите коктейли” са оптимисти, виждайки едно бъдеще, в което 100 може да станат новите 60.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: