Изследване: защо хората престават да ядат месо?

Изследване: защо хората престават да ядат месо?

От "бургер без месо" до "безмесни понеделници" - отказът от месо безусловно е на мода. Генетичната структура на човека обаче играе важна роля при определянето на това дали той може да се придържа към строга вегетарианска диета, установи ново проучване на Северозападната медицина.

Получените резултати проправят пътя за по-нататъшни изследвания, които биха могли да имат важни последици за диетичните препоръки и производството на заместители на месо.

Значителна част (48 до 64%) от самоидентифициралите се като вегетарианци съобщават, че консумират риба, птици и/или червено месо, което според учените предполага, че екологичните или биологичните ограничения надделяват над желанието за придържане към вегетарианска диета.

В хода на изследването са идентифицирани три гена, значимо асоциирани с вегетарианството, и още 31 гена, потенциално свързани с него. Някои от тези гени, включително два от трите водещи ((NPC 1 и RMC 1), участват в метаболизма на липидите (мазнините) и/или мозъчната функция, се казва в проучването.

Религиозните и морални съображения са основните мотиви за преминаване към вегетарианска диета, като последните изследвания потвърждават нейните ползи за здравето. И макар че популярността на вегетарианството нараства, вегетарианците все още съставляват малка част от хората по света. Например, в САЩ вегетарианците съставляват приблизително 3-4% от населението. Във Великобритания 2,3% от възрастните и 1,9% от децата са вегетарианци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: