Ново проучване: Вегетарианските и веганските продукти се състоят предимно от вода

Ново проучване: Вегетарианските и веганските продукти се състоят предимно от вода Снимка: Pixabay

„Съставките от растителен произход представляват средно едва 39% от съдържанието им", алармира проучване на потребителската асоциация CLCV.

Вегетарианските и веганските продукти, продавани в супермаркетите, се състоят предимно от вода, а не от растителни протеини, предупредиха в понеделник от потребителската асоциация CLCV във Франция. От организацията пледират за създаването на официален етикет, признат от държавата.

Повече от половината вегетариански и вегански продукти са основно съставени... от вода!”, това са шокиращите резултати от изследването, проведено от CLCV. Зеленчуковите палачинки са един от примерите със съдържание на вода от цели 53%. Останалата част от тях се състои от мазнини, соли, подправки и различни добавки. Сред 95-те проучени вегетариански и вегански продукта по време на изследването „осем продукта от десет съдържат поне една добавка“, се посочва в доклада.

Асоциацията за защита на потребителите във Франция отбелязва също липсата на прозрачност по отношение на произхода на съставките, като само 19% от продуктите имат посочен върху опаковката си истинския си произход, „особено в случаите, когато на нея е добавен френският флаг”. В изследването се подчертава и че консумирането на тези „ултрапреработени“ растителни продукти е доста скъпо – цената на килограм зеленчукова пържола е 13 евро, докато животинският й аналог струва само 10,5 евро във Франция.

Купуването на по-скъпи продукти очевидно „не гарантира поече питателност, повече съставки от растителен произход и по-малко добавки“, предупреждават от CLCV. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: