Франция: Фермери негодуват от фабрика за „зеленчуково месо“

Франция: Фермери негодуват от фабрика за „зеленчуково месо“ Снимка: Pixabay

Парижка стартираща компания обяви, че започва производството на „зеленчуково месо“ в първата по рода си подобна фабрика във Франция.

Ще позволи ли обаче законът на новото предприятие да представя и рекламира своите продукти като „месо“? През пролетта във Франция бе приет закон, който забранява използването на този термин от производителите на заместители.

Първият завод за производство на „зеленчукови пържоли“ във Франция започна работа в средата на септември. Фирмата Les nouveaux fermiers („Новите фермери”) има подкрепата на на инвестиционен фонд и на отделни инвеститори в хранителните технологии и до момента е произвеждала в други европейски страни продукти, наподобяващи месо на вкус, текстура и мирис.

Силно рекламирани, тези продукти вече присъстват и в стотина хранителни вериги във Франция, но предизвикаха гнева на Националната федерация на фермерските съюзи (FNSEA), която ги заклейми в нарочно прессъобщение, заявявайки, че членовете й не са съгласни подобни фабрики да бъдат приравнявани с ферми. Това според FNSEA „демонстрира невежеството на тези производители, които очевидно не са наясно, че фермерите работят с живи същества“, посочва Le Figaro.

Действително законът за прозрачността на информацията върху хранителните продукти, приет във Франция на 27 май тази година, забранява на производителите на заместители на месо да използват термини, които се прилагат за обозначаване на храни от животински произход. Защо тогава „Новите фермери” изписват върху артикулите си „пържоли“ и „шишчета", обозначавайки по този начин продукти, съставени всъщност от грах, соя, царевица и други зеленчуци?

Оказва се, защото законът все още не е влязъл в сила, а това ще се случи едва в края на годината и дотогава  някои детайли следва да бъдат прецизирани. „За момента ние все още имаме право да използваме тези термини. Законът е приет, но с указ предстои да се уточнят подробностите“, коментира Гийом Дюбоа, съосновател на компанията. „Името „зеленчуково месо” е важно за нас - допълва той. – Нашите продукти осигуряват същия вкус като месото и отговарят на нуждите на хората, които искат да намалят консумацията на месо."

Очевидно засега на френските фермери не им остава друго, освен да изчакат новият закон да влезе в сила.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: