Военновъздушните сили на САЩ получиха своето първо електрическо летящо такси

Военновъздушните сили на САЩ получиха своето първо електрическо летящо такси Снимка: Joby Aviation

Те могат да получат общо до 9 такива устройства

Joby Aviation достави на Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ своето първо летящо такси, захранвано от батерии, което съчетава в себе си възможността за излитане и кацане като хеликоптер с възможността за полет като самолет. 

Транспортното средство Joby, базирано в Санта Круз, се отличава с по-ниските нива на шум в сравнение с хеликоптерите и самолетите. То побира един пилот и четирима пътници.

По договор на стойност до 131 милиона долара, ВВС на САЩ могат да получат до девет такива електрически самолета. Военновъздушните сили и компанията ще експлоатират съвместно самолетите, но при това компанията Joby Aviation си запазва правото на собственост и ще получава плащания в зависимост от летателните часове.

NASA, разположена в авиобазата Едуардс, също ще провежда изследвания на тези самолети. Средството за придвижване по въздуха ще премине изпитания за различни области на приложение, включително превоз на товари, мониторинг и медицинска евакуация, което ще позволи да се оценят повече от 100 показателя за ефективност.

Следващата година NASA ще вземе участие в тестване на устройството в типични градски условия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: