В Китай безпилотно въздушно такси направи първия си междуградски полет

В Китай безпилотно въздушно такси направи първия си междуградски полет Снимка: AutoFlight

Електрическите въздушни таксита с вертикално излитане ще бъдат пробив в градската мобилност

Те ще заменят хеликоптерите, които са твърде скъпи за поддръжка, за да се превърнат в масово решение за широк кръг граждани. Наскоро китайската компания AutoFlight пусна за първи път безпилотно въздушно такси между два града. Въздушният транспорт изминава 50 км за 20 минути, докато наземният транспорт би отнел 3 часа.

Въздушното такси Prosperity лети между Шенжен и Джухай в зоната на строг контрол на китайската служба за гражданска авиация. Тези градове са разделени от широката делта на  река и шофирането по суша би включвало доста дълъг обход. Въздушното такси е идеално за пътуване над такъв терен и за летене между острови, където изобщо няма сухопътен маршрут. Компанията-разработчик очаква, че новият тип въздушна мобилност ще бъде много търсен в градове, заобиколени от труден терен.

 

 

 Prosperity е в състояние да транспортира до четирима пътници на разстояние до 250 км със скорост до 200 км/ч. AutoFlight очаква да получи разрешение за търговски полети на автомобила през 2026 г. Схемата за въздушно такси е доста проста и надеждна. Гредите съдържат 10 електрически двигателя с витла, които работят само при вертикални движения на самолета. При хоризонтален полет устройството се задвижва от опашен електродвигател с витло с преход към полет на крилата.

Само в района на Шенжен производителят очаква до 300 хиляди полета годишно. Това ще бъде същото като редовните пътнически превози, доставката на товари, туризмът, както и работата на службите за спешна помощ. Компанията очаква, че други китайски агломерации ще подемат инициативата и това ще създаде нова икономика и нови удобни условия за гражданите, без да увеличава натоварването на инфраструктурата със сравнително скромни бюджети за поддръжка на парка.

Междувременно търговският транспорт с въздушни таксита вече започна в Китай. Това е компанията eHang със своя двуместен EH 216-S. От 1 април устройството ще бъде пуснато в продажба на препоръчителна цена от около $333 хил. Засега очевидно туристическите компании ще купуват колата, за да стартират въздушни маршрути и екскурзии.


Източник:     Interesting Engineering

 AutoFlight

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: