EHang започна да продава електрически летящи таксита на търговската платформаTaobao

EHang започна да продава електрически летящи таксита на търговската платформаTaobao Снимка: EHang

Китайският производител на компактни летателни апарати за превоз на хора и товари EHang Holdings започна продажбата на своето безпилотно летящо такси EH216-S на търговската площадка Taobao, съобщава Reuters.

Получаването на сертификат за безопасност от Китайското управление на гражданската авиация (CAAC) през октомври миналата година откри пътя към комерсиализацията на тези иновативни въздушни превозни средства на електрическа тяга.

Цената на едно такова летящо такси е 2,39 милиона юана (332 060 долара). Моделът, оборудван с 16 витла и способен да превозва двама пътници със скорост до 130 км/ч на максимално разстояние от 30 километра, е първият електрически летателен апарат с вертикално излитане и кацане (eVTOL), който е сертифициран от CAAC.

Акциите на EHang на фондовата борса NASDAQ за миналата година вече са нараснали с 80 %. Въпреки това, те все още са доста под пика, достигнат през декември 2020 г., преди докладът на инвестиционните анализатори да доведе до рязък спад в стойността им.

Проектите на EHang и на други подобни на тях, са част от бързо развиващия се сектор на eVTOL-транспорта, който привлича вниманието и инвестициите на големите играчи на авиационната и автомобилната индустрия, включително Embraer, Airbus, United Airlines, Toyota Motor Corp и Stellantis. В Китай, освен Hang, над разработката на eVTOL-транспорт се трудят компаниите AutoFlight и XPeng Inc.

Изискванията на регулаторите обаче все още са едно от основните предизвикателства за тази индустрия поради строгите стандарти за безопасност, особено при експлоатация на такива самолети в гъстонаселени и гъстэзастроени градски условия, както и проблемите с шума.

Такива разработки отварят нови перспективи за развитието на туристическия бизнес, тъй като EHang разглежда възможността за сътрудничество не само като доставчик на продукти, но и като оператор на тези самолети. Това може коренно да промени опита на туристите, предлагайки им уникална възможност да разгледат забележителностите от птичи поглед.

В крайна сметка, началото на продажбите на летящите таксита ЕН0216-S на Taobao показва, че даденото направление се развива и става все по-близо до обикновените хора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: