Летящите таксита в Европа ще превозват пътници още през 2024 г.

Летящите таксита в Европа ще превозват пътници още през 2024 г. Снимка: Volocopter

Платените превози на пътници с електрически въздушни таксита в Европа, вероятно, ще започнат към средата на десетилетието

Това заяви изпълнителният директор на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) Патрик Кай, пише Flightglobal.

Според него, предвид „постигнатия добър напредък", комерсиалното използване на аеротаксита вероятно ще започне през 2024-2025 г.

   „Ние сме в процес на сертифициране на някои от транспортните средства, които ще бъдат използвани за градска въздушна мобилност (UAM), и очакваме да завършим сертифицирането до 2024 г. Може да се забавим, но самите аероавтомобили, според нас, трябва да бъдат сертифицирани в този срок", съобщи Кай.

Сред компаниите, които искат да пуснат на пазара своите електрически апарати с вертикално излитане и кацане в тези срокове (eVTOL), са Lilium и Volocopter.

Само около десетина проекта са кандидатствали за сертифициране в EASA, включително няколко, представляващи безпилотни превози на товари - така наречените безпилотни летателни апарати за доставка. В същото време, според Кай, ще са необходими още няколко години, за да се говори сериозно за безпилотен, автономен превоз на пътници.

Планира се първоначално пилотите на градските въздухоплавателни средства да притежават лиценз за търговски пилоти. След това, след като се проучи как тези устройства се държат в градски условия, ще бъде разработена нова категория лицензи за тях.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: