Извънредна ситуация отлага началото на учебната година в стотици британски училища

Извънредна ситуация отлага началото на учебната година в стотици британски училища Снимка: Bradford Crossflatts schools

Причината е спешно правителствено разпореждане, след като се установи, че 572 училищни сгради са строени с опасен бетон и има риск от срутвания

Строителният материал - подсилен автоклавен газобетон (RAAC) - се е употребявал широко през втората половина на миналия век, най-често за панели за плоски и скатни покриви, подове, тавани и стени, но още тогава е предупредено, че трайността на материала е около 30 години, припомня ВВС. 

Предупреждения са получили 150 училища, като 20 може да бъдат затворени. Други вече са направили ремонт, но 104 ще трябва да препланират учебните занятия. Някои класове ще учат в леки временни постройки в училищните дворове, а по-големите ученици - в други училища или дистанционно. За първокласниците подобни мерки се избягват, но проблемът при много от децата и родителите е, че се страхуват от несигурните сгради. 

На училищата, строени с RAAC, е разпоредено да вземат мерки за безопасност, включително укрепване на тавани, но не е определен точен график за ремонтните работи. Разпореждането е взето след няколко инцидента, при които архитектурни елементи, изградени от RAAC са се срутили – не само в училища, но и в други сгради, за щастие без човешки жертви. Ремонтните работи, както и разходите за временни класни стаи, ще бъдат поети изцяло от правителството.

В Обединеното кралство RAAC е излязъл от употреба след средата на 90-те години. Но едва през юни тази година наблюдаващият орган в лицето на Националната сметна палата (NAO) определи риска от нараняване или смърт като „много вероятен и критичен”.

От Министерството на образованието обаче казват, че още през 2022 г. е разпратило въпросници до училищата, за да уточни кои сгради са строени с RAAC, за да им бъдат изпратени инженерни екипи, които да определят състоянието на сградите и евентуалната нужда от ремонт. Все още обаче има училища, които не са предали анкетните си карти, въпреки спешната ситуация. Сега могат да направят това онлайн, на сайта The Education Hub. 

Асоциацията на местните власти и Асоциацията на ръководителите на училища и колежи, заявиха, че са предупреждавали за риска от 2018 г. и критикуват остро Министерството на образованието за блокирането на учебния процес, дни преди началото на учебната година, както и затова, че "не инвестира достатъчно в училищното имущество" и е принудило училищата да предприемат „очевидно жизненоважни”, но тревожнимерки за ученици, родители и училищен персонал. 

Правителството казва, че за RAAC в сгради от обществения сектор, включително училища, се знае от 1994 г., но след срутването на покрив през 2018 г., е започнало да съветва училищата да се погрижат „адекватно” за евентуални непредвидени обстоятелства, включително евакуация. Процесът обаче явно не е проконтролиран. Сред застрашените сгради са и детски градини и ясли, болници и полицейски участъци. 

Животът на панелното строителство у нас също е определен на 50 години, а първите панелни жилищни блокове са построени през 1958 г. в София. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: